Ekonomisti iz Srbije i Europe pozdravili Vučićeve mjere štednje

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2014. u 11:55
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio štednju u državnom proračunu i financijsku konsolidaciju/REUTERS

Predstavnik izaslanstva EU u Beogradu Freek Janmaat izjavio je da Bruxelles podupire prijedlog mjera kao dio širih strukturnih reformi.

Reformske mjere kojima je u četvrtak navečer srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio štednju u državnom proračunu i financijsku konsolidaciju dobile su potporu iz Europske unije, ekonomskih stručnjaka i dužnosnika međunarodne zajednice i regije, izvješćuju u petak beogradski elektronički mediji.

 

20posto

iznosit će, prema najavi, solidarni porez u Srbiji

Vučić je sinoć, u intervju za Radioteleviziju Srbije (RTS), najavio smanjenje mirovina i plaća u javnom sektoru većih od 210 eura u okviru mjera štednje i fiskalne konsolidacije te solidaran porez od 20 posto za plaće veće od 850 eura, a prvi izrazi potpore stigli su iz EU.Predstavnik izaslanstva Europske unije u Beogradu Freek Janmaat izjavio je da Bruxelles podupire prijedlog mjera kao dio širih strukturnih reformi koje bi trebale uslijediti. "Mi ovo vidimo kao dio agende strukturnih mjera, a fiskalna konsolidacija bi trebala ići ruku pod ruku s gospodarskim reformama koje bi podigle konkurentnost i rast", rekao je Janmaat.

Nekadašnji europski povjerenik i bivši talijanski ministar vanjskih poslova Franco Fratini, predsjednik Talijanskog društva za međunarodne organizacije koje se bavi međunarodnim odnosima, ocijenio je da će najavljene mjere potaknuti gospodarski rast i ozdravljenje gospodarstva u narednih godinu-dvije dana. Savez ekonomista Srbije, pak, ocjenjuje da su mjere izbalansirane tako da se njima održava socijalna ravnoteža bez koje se ne mogu provoditi reforme. "Ovaj skup poteza vodi u dobrom pravcu. Svaka odgovorna država mora imati uravnotežene javne financije i održava socijalnu ravnotežu", izjavio je za RTS član predsjedništva Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin.

Komentirajte prvi

New Report

Close