Ekonomija SAD-a postaje žrtva političkih podjela

Autor: Tomislav Pili , 19. prosinac 2019. u 22:00
Foto: Reuters

Zastupnički dom potvrdio optužbe protiv predsjednika Trumpa.

Iako dosadašnja iskustva sugeriraju kako opoziv američkog predsjednika ne znači nužno katastrofu za dioničko tržište, analitičari upozoravaju kako će to dodatno polarizirati ionako oštro podijeljene političke tabore u SAD-u što se može negativno odraziti na gospodarstvo, a time i burzu. Većina u američkom Zastupničkom domu Kongresa glasala je u četvrtak rano ujutro za opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa pod optužbom da je zlouporabio svoje ovlasti i da je opstruirao kongresnu istragu.

Treći pokušaj

Zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati je s 230 glasova za i 197 protiv izglasao prvu točku optužbe koja se odnosi na zloporabu položaja zbog zahtjeva Ukrajini da pronađe kompromitirajuće detalje o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu uvjetovanjem vojne pomoći. Za optužbu o ometanju istrage Kongresa glasovalo je 229 zastupnika a 198 ih je bilo protiv. Nakon što je Zastupnički dom potvrdio te optužbe postupak će se nastaviti idući mjesec suđenjem u Senatu gdje većinu imaju republikanci pa nije vjerojatno da će Trump na kraju biti opozvan. Za opoziv predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji broji 100 članova.

To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsjednika u povijesti te države čiji Ustav predviđa mogućnost opoziva predsjednika zbog “ozbiljnih zločina i prekršaja”. U slučaju Andrewa Johnsona 1868. i Billa Clintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Richard Nixon se 1974. sam povukao s dužnosti prije nego što je opozvan.

Očekivana odluka

Prijetnja Nixonova opoziva srušila je vrijednost dolara i cijene dionica. S druge strane, nakon početnog šoka koji je doveo do pada od 10 posto, Wall Street se brzo oporavio od Clintonova opoziva, pa je 1998. indeks S&P 500 zaključio s rastom od 27 posto. Iako predstavlja povijesni presedan, odluka Zastupničkog doma je očekivana i sama po sebi ne bi trebala imati značajniji izravan utjecaj na dioničko tržište, tim više što je proces zapravo tek napola izvršen, smatra Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala Erste banke.

 

27 posto

porastao je indeks S&P 500 tijekom 1998. kada je opozvan predsjednik Bill Clinton

“Trenutačni odnos snaga u Senatu, koji mora donijeti konačnu odluku dvotrećinskom većinom, sugerira da će predsjednik Trump svoj prvi mandat odraditi do kraja. Međutim, samo izvođenje ovakvog procesa i njegovo moguće odugovlačenje polarizira politički korpus te prijeti dodatnim pogoršavanjem atmosfere u društvu, u kojoj će poluge vlasti podijeljene između suprotstavljenih političkih opcija još teže pronalaziti kompromis nužan za odvijanje zakonodavnih i izvršnih procesa”, upozorava Augustinović.

U tom kontekstu, proces opoziva predstavlja prijetnju za optimalno funkcioniranje administracije, što posredno može imati i negativan utjecaj na dioničko tržište, posebno ukoliko oteža donošenje odluka u područjima posebno važnima za financijska tržišta, kao što je npr. pitanje proračuna, duga ili provođenja drugih ekonomskih mjera, dodaje taj analitičar. “S obzirom da iduće godine slijede i novi predsjednički izbori, smatramo da će 2020. dioničkom tržištu u SAD-u neminovno donijeti pojačane političke rizike”, ocjenjuje Augustinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close