‘Ekološki’ superkorov guši američku poljoprivredu

Autor: Tomislav Pili , 06. travanj 2017. u 22:00
Program očuvanja obradivog tla rezultirao katastrofom/Fotolia

Poljoprivrednici koji su stupili u program dobili su sjeme trave za obnovu tla u kojem se greškom našao i vrlo agresivni korov.

Mislio sam da ću pomoći planeti Zemlji, ali sada žalim što sam se pridružio programu – riječi su Keitha Smitha, uzgajivača kukuruza i soje iz Iowe nakon što je jedva iskorijenio korov sa svojih polja, a koji je zasijao uz državnu pomoć. Kako piše Reuters, prije nekoliko godina savezna je vlada pokrenula program CRP (Conservative Reserve Program) s ciljem poticanja poljoprivrednika da na dijelu obradivih površina više ne siju poljoprivredne kulture.  

Izdašne naknade
Cilj CRP-a bio je održivo gospodarenje obradivim zemljištem, smanjenje erozije tla, manje korištenje umjetnih gnojiva te zaštita izvora pitke vode. Država je isplaćivala novac farmerima koji su se pridružili programu, pa su mnogi pristali ući u CRP jer im se to smatrao boljim izborom zbog niskih cijena kukuruza i soje. Naknade su u prosjeku iznosile 77 dolara po jutru, a najviše su dobivali farmeri iz Iowe (202 dolara) te Illinoisa (181 dolar).

Dobra cijena rezultirala je najvećim odazivom poljoprivrednika upravo u Iowi. Od ukupno 637.164 ugovora o stupanju u CRP, u Iowi je sklopljeno 108.799 ugovora, pokazuju podaci američkog ministarstva poljoprivrede. Da njive u CRP programu ne bi zarasle u korov, vlada je poljoprivrednicima dala sjeme trave koja je trebala oporaviti tlo iscrpljeno višegodišnjim uzgojem. No, u sjemenu se – očito greškom – našlo i sjeme biljke pod nazivom Palmer amaranth. Radi se o vrlo agresivnom korovu koji raste nevjerojatnih pet centimetara dnevno i može dosegnuti visinu od tri metra. Vrlo je otporan na herbicide, a ako ga se na vrijeme ne iskorijeni, može uništiti i do 90 posto nasada kukuruza na zahvaćenim površinama.

 

Bramblett

Nitko od institucija ili kompanija iz CRP programa ne bi trebao biti okrivljen.

K tome, izrazito se brzo razmnožava jer jedna biljka stvara pola milijuna sjemenki. U zemlji koja je vodeći svjetski proizvođač kukuruza, pojava takvog korova ravno je katastrofi. U Iowi, državi koja sudjeluje s petinom udjela u američkoj proizvodnji kukuruza i koja je lani izvezla kukuruza i soje za milijardu dolara, agresivni se korov prvi puta pojavio 2013. godine. Međutim, prošle godine njegova rasprostranjenost je eksplodirala. Iz pet okruga korov se proširio na 48 od ukupno 99 okruga Iowe, pokazuju podaci državnog sveučilišta. U najmanje 35 okruga korov je zamijećen na njivama koja su u CRP programu. 

'Jednostavno se dogodilo'
Bob Hartzler, profesor na agronomskom fakultetu sveučilišta Iowa uopće ne sumnja da je CRP program glavni krivac širenja Palmer amarantha. "Vrlo sam uvjeren da je dio mješavine sjemena bio kontaminiran", kaže Hartzler. On sumnja da je kontaminirana mješavina sjemena došla iz tvrtke Allendan Seed Company, najvećeg proizvođača sjemena u Iowi. Na upit Reutersa iz Allendana odgovaraju kako je "moguće da je u pojedinim mješavinama bilo sjemena korova".Kompanija sada koristi nove testove koji bi trebali spriječiti da u mješavinu sjemena dođe i Palmer amaranth. Ministarstvo poljoprivrede i Nacionalna služba za očuvanje prirodnih resursa (NRCS) koji vode CRP program odbacuju bilo kakvu odgovornost jer ne testiraju sjeme niti ga dostavljaju poljoprivrednicima.

Nitko od institucija ili kompanija uključenih u CRP ne bi trebao biti okrivljen za širenje korova, smatra Jimmy Bramblett, zamjenik direktora za znanost i tehnologiju u NRCS-u. "To je nešto što se jednostavno dogodi", kaže Bramblett. Dodaje kako ta institucija razmatra davanje financijske pomoći farmerima u borbi s korovom. A ta pomoć morat će biti poprilična. Naime, farmeri u Iowi u bitki sa superkorovom troše između 35 i 40 dolara po jutru za herbicide. U Georgiji se na poljima pamuka troši između 60 i 90 dolara po jutru, tri puta više nego ranije jer je pamuk osjetljiviji na Palmer amaranth. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close