EK želi smanjiti emisije stakleničkih plinova za 25%

Autor: Tomislav Pili , 23. lipanj 2014. u 22:00
José Manuel Barroso/REUTERS

Sadašnji je cilj EU-a do 2020. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 20 posto u odnosu na razine iz 2005.

Da bi ostvarila ciljeve o smanjenju emisije stakleničkih plinova, Europska unija trebala bi do 2030. godine za najmanje trećinu smanjiti potrošnju energije kroz poboljšanje energetske učinkovitosti, piše EurActiv, pozivajući se na nacrt izvješća o energetskoj učinkovitosti koje će uskoro biti objavljeno.

Postizanjem tog cilja otvorilo bi se još 568.000 radnih mjesta, a uvoz fosilnih goriva smanjio bi se za 260 milijardi eura.No, u Europskoj komisiji (EK) još uvijek nisu dogovorili koliki će prag na kraju biti postavljen, a da bude politički prihvatljiv i tehnički izvediv. Naime, predsjednik EK-a José Manuel Barroso smatra da je potrebno postaviti ambicioznije ciljeve, pa je dao zeleno svejtlo povjerenicima za energetiku i klimu, Güntheru Öttingeru i Connie Hedegaard, da se u izvješću postavi viši cilj od 25 posto smanjenja emisija.

Podsjetimo, sadašnji je cilj EU-a do 2020. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 20 posto u odnosu na razine iz 2005. godine. Međutim, dužnosnici EU-a u neslužbenom razgovoru za EurActiv navode kako treba biti oprezan u postavljanju letvice. Naime, viši ciljevi energetske učinkovitosti imali bi negativne troškovne implikacije, posebno u pojedinim članicama Unije. Ipak, izvori bliski uredu predsjednika EK-a govore kako je pogrešno zaključiti da su ciljevi u nacrtu izvješća već definirani. Naime, postizanje cilja od 30 posto smanjenja tražilo bi i velika ulaganja, pa se u industrijskim krugovima može čuti razmišljanje ima li tako ambiciozan cilj smisla. 

Komentirajte prvi

New Report

Close