EK zaključila da Srbija nije povećala izvoz čelika u EU

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2017. u 21:59
Izvoz čelika iz Smedereva na europsko tržište ostao je nepromijenjen/Marko Jurinec/PIXSELL

Antidampinška istraga Komisije pokrenuta je nakon žalbe Eurofera, europskog udruženja proizvođača čelika.

Istraga Europske komisije (EK) pokazala je da se uvoz čelika iz Srbije u Europsku uniju u razdoblju od 1. kolovoza do 31. studenoga 2016. godine nije povećavao, doznaje Politika.

U antidampinškoj istrazi koju je EK prošle godine pokrenula protiv pet zemlja, uključujući i Srbiju, najlošije stoje Rusija i Brazil, dok je Srbija u znatno boljoj poziciji. To, međutim, ne znači da će ishod istrage, zbog koje je i premijer Srbije Aleksandar Vučić molio njemačku kancelarku Angelu Merkel da pomogne, biti pozitivan, navodi Politika. Rasplet istrage koja je počela nakon što se europsko udruženje proizvođača čelika Eurofer žalilo EK da je čelik iz Rusije, Brazila, Srbije, Ukrajine i Irana prodavan po dampinškim cijenama očekuje se početkom svibnja.

Kako list neslužbeno doznaje, Eurofer je još 11. listopada prošle godine službeno zatražio od Komisije da evidentira uvoz čelika koji u EU stiže iz pet zemalja protiv kojih se vodi postupak. Srbija se usprotivila i u Bruxelles uputile žalbu prema kojoj ne postoji dovoljno opravdan razlog da carinici evidentiraju čelik koji iz Smedereva stiže u EU, a slično su postupili i Iran, Rusija i Ukrajina. U žalbi Eurofera navodi se da se čelik iz navedenih pet zemalja prodavao za najmanje 20 posto ispod tržišne cijene. Kada je o Srbiji riječ, europski proizvođači uspoređivali su proizvodnu i prodajnu cijenu čelika, koja je prema njihovim tvrdnjama bila niža. U zahtjevu za registraciju uvoza Eurofer je tražio od EK da usporedi je li izvoz iz pet zemalja od 1. srpnja do 31. listopada 2016. povećao u odnosu na razdoblje od 1. srpnja 2015. do 30. lipnja 2016. godine.

Komisija je odlučila da predmet istrage bude uvoz u EU u razdoblju od 1. kolovoza do 31. studenoga prošle godine. Kako Politika doznaje, upravo u tom razdoblju je EK utvrdila da je došlo do rasta uvoza iz navedenih pet zemalja za 14 posto. Najviše se povećao uvoz iz Rusije, za 73 posto, a rastao je i uvoz čelika iz Brazila za 26 posto.  Za Srbiju je olakšavajuća okolnost to što je uvoz čelika iz Smedereva u EU od 1. listopada do 31. studenoga ostao nepromijenjen. Iran i Ukrajina su čak smanjili izvoz u Europu. Komisija je ocijenila da je registracija uvoza iz Srbije, Ukrajine i Irana bila nepotrebna, kažu izvori Politike. 

Komentirajte prvi

New Report

Close