EK predviđa rast gospodarstva u kandidatskim zemljama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. svibanj 2013. u 17:13
Thinkstock

Europska komisija predviđa rast u svim kandidatskim zemaljama, a najbrže raste tursko gospodarstvo iako je i ono prošle godine znatno usporilo rast.

Europska komisija predviđa rast u svim kandidatskim zemaljama, a najbrže raste tursko gospodarstvo iako je i ono prošle godine znatno usporilo rast.

Europska komisija u petak je objavila proljetne ekonomske prognoze za 2013-2014. s procjenama rasta, zaposlenosti, inflacije, proračunskog deficita u zemljama članicama, Hrvatskoj, kandidatskim zemljama te u velikim svjetskim gospodarstvima Sjedinjenim Državama, Japanu, Kini i Rusiji.

Tursko je gospodarstvo 2011. godine raslo 8,8 posto, a prošle godine 2,2 posto. Za ovu godinu Komisija predviđa ponovno ubrzanje rasta od 7,1 posto, a sljedeće godine 8,6 posto.

Srbijansko gospodarstvo trebalo bi ove godine rasti 1,7 posto, a glavni čimbenici rasta su izvoz i automobilska industrija. Sljedeće godine gospodarstvo u Srbiji trebalo bi rasti 1,9 posto, javni dug ove godine dosegnut će 62,1 posto a sljedeće godine 65,5 posto. Komisija predviđa stopu nezaposlenosti za ovu godinu 24 posto, a sljedeće godine blago poboljšanje – 23,2 posto.

Za Makedoniju se predviđa rast od 1,5 posto ove i dva posto sljedeće godine, za Crnu Goru ove godine 1,8 posto i sljedeće 2,6 posto. Islandsko gospodarstvo trebalo bi ove godine rasti 1,8 posto, a sljedeće 3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close