EK pokrenula konzultacije o poreznim problemima građana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2014. u 16:18
Foto: Thinkstock

Europska komisija je pokrenula javne konzultacije o poreznim problemima građana Europske unije (EU), povezanima s njihovim prekograničnim aktivnostima, posebice pri radu, ulaganju u drugoj članici ili kod nasljeđivanja.

Europska komisija danas je pokrenula javne konzultacije o poreznim problemima građana Europske unije (EU), povezanima s njihovim prekograničnim aktivnostima, posebice pri radu, ulaganju u drugoj članici ili kod nasljeđivanja.

„Snaga EU-a leži u mogućnosti da se ljudi slobodno kreću na jedinstvenom tržištu dok rade, studiraju odnosno uživaju u mirovini. Bitno je da svi podmiruju porezne obveze, no pritom njihovo udovoljavanje mora biti lagano. A to zahtijeva posebnu pozornost na prekogranične situacije, u kojima moramo eliminirati dvostruko oporezivanje“, izjavio je europski povjerenik za porezna pitanja Algirdas Šemeta.

Statistika ukazuje da je mnogo EU građana koji se sele izvan nacionalnih granica radi posla, umirovljenja, šopinga ili pak invesitranja u imovinu u nekoj drugoj članici. Primjerice, otprilike 14,1 milijun građana EU-a (ili 2,8 posto njihova ukupnog broja u EU) ima boravište u nekoj drugoj članici, a gotovo 30 posto ih obavlja kupovine preko granice.

U takvim situacijama porezni obveznici mogu se suočiti s kompleksnim obvezama za prijavu poreza u više od jedne zemlje članice ili, pak, podlijegati dvostrukom oporezivanju.

Stručna skupina koja je danas oformljena prikupljat će mišljenja zainteresiranih oko izravnog oporezivanja prekograničnih aktivnosti na jedinstvenom tržištu. Posebice će biti fokusirani na oporezivanje dohotka i nasljedstva, no također i na oporezivanje vozila i e-trgovine.

U konzultacijama, koje traju do 3. srpnja ove godine, mogu sudjelovati svi građani EU-a, poduzetnici, porezne vlasti, državne institucije i akademska zajednica, a one su dostupne na ovdje.

Na temelju prikupljenih informacija, Komisija će odlučiti o odgovarajućim koracima kako bi se utvrđeni porezni problemi pokušali riješiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close