EK odobrila francusko blokiranje akvizicija

Autor: Poslovni dnevnik , 13. srpanj 2014. u 22:00
Arnaud Montebourg, francuski ministar gospodarstva

Francuska je pojačala kontrolu nad akvizicijama u industrijama koje smatra ključnima za nacionalne interese.

Europska komisija odobrila je uredbu francuske vlade kojom joj se omogućava blokiranje inozemnih preuzimanja domaćih tvrtki u strateškim industrijama, no upozorila je da će pozorno pratiti primjenu te uredbe.

Francuska vlada u svibnju je pojačala kontrolu nad akvizicijama i spajanjima kompanija u industrijama koje smatra ključnima za nacionalne interese, nakon što je američki General Electric dao ponudu za kupnju energetske imovine francuske grupacije Alstom."Europska komisija nedavno je obavijestila francusku vladu da je odobrila uredbu, te da je ona u savršenom skladu s europskim sporazumima. Uredba je korištena u slučaju General Electric-Alstom. Ponovno će se koristiti u pojedinim osjetljivim sektorima kao što su vode, zdravstvo, obrana, igre, transport, energija i telekomunikacije", rekao je francuski ministar gospodarstva Arnaud Montebourg.

Chantal Hughes, glasnogovornica europskog povjerenika za unutarnje tržište Michela Barniera, izjavila je da je Europska komisija kontaktirala francuske vlasti glede tog pitanja te primila tu uredu "na znanje"."Podsjećamo da ograničenja slobode kretanja kapitala mogu biti opravdana ako je cilj vezan za javnu politiku i javnu sigurnost. Svaka akcija ograničavanja slobode kretanja mora biti razmjerna i služiti javnom interesu. Pozorno ćemo pratiti primjenu te uredbe, tj. sustavno pratiti svaku primjenu zakona koji se tiču investicija, a posebice provjeravati one koje nisu isključivo usmjereni postizanju ekonomskih ciljeva", navodi se u njezinu priopćenju. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Meni nije jasno kako niti jedan poslovni novinar nije obradio temu akvizicije Alstoma u smislu utjecaja na rad Alstom Karlovac d.o.o.
Upravo se radi o ovoj tvornici koja će biti najviše pod udarom ovakve akvizicije te bi tamo moglo doći do viška od par stotina radnih mjesta.
Vi se bavite poslovnim novinarstvom ili prepisivanjem?!?!?!?

New Report

Close