EK: Nautički turizam stvara 4 milijarde eura

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2017. u 21:59
U 4500 marina otvorit će se 70.000 radnih mjesta/FOTOLIA

Objavljen radni dokument o unapređenju rastućeg segmenta turističkog sektora.

Europska komisija (EK) je objavila radni dokument o nautičkom turizmu usmjeren, uz ostalo, na razvoj novih vještina, inovacija te održivost i integraciju politika u EU-u oko tog segmenta turizma.

Ocjenjujući nautički turizam izrazito dinamičnim i rastućim sektorom, EK se u tom dokumentu poziva na procjene iz studije koja ističe da nautički turizam godišnje stvara do 234.000 novih radnih mjesta i ostvaruje oko 28 milijardi eura prihoda. EK očekuje da će nautički turizam u više od 4500 kopnenih i obalnih marina stvoriti do 70.000 radnih mjesta i generirati do četiri milijarde eura godišnjeg prometa.

Studija tumači i da bi se prihodi od iznajmljivanja plovila znatno povećali kada bi se države-članice dogovorile oko zajedničke profesionalne dozvole. "U slučaju primjene međunarodnog certifikata kompetencije (ICC) za privatne licence, prihodi od iznajmljivanja porasli bi s 240 na oko 270 milijuna eura godišnje", kaže se u dokumentu. Predlažu se i rješenja problema ilegalnog odlaganja istrošenih brodova, što bi generiralo 78 milijuna eura dodatnih prihoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close