EK intervenira na tržištu bresaka

Autor: Tomislav Pili , 13. kolovoz 2014. u 14:30
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Europska komisija u utorak je predstavila prijedlog izvanrednih mjera podrške europskom sektoru proizvodnje bresaka i nektarina.

Europska komisija u utorak je predstavila prijedlog izvanrednih mjera podrške europskom sektoru proizvodnje bresaka i nektarina. Taj je sektor snažno pogođen nepovoljnim vremenskim uvjetima ove godine, smatraju u Bruxellesu, a dodatni pritisak došao je i iz Rusije. Kako je naglasio europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacian Ciolos, pad cijena bresaka i nektarina na europskom tržištu tražio je brzo djelovanje.

“Predložit ću Europskoj komisiji poduzimanje brzih i retroaktivnih mjera koje ciljaju na smanjenje ponude i promoviranje potražnje”, naglasio je Ciolos. Paket mjera sastoji se od tri različita cilja. Prvom mjerom povećat će se udjel proizvodnje tog voća koji može biti povučen radi slobodne distribucije. Udjel će se povećati s pet na 10 posto. Nadalje, mjere podrške uvest će se za individualne proizvođače. Na kraju, biti će odobrena dodatna financijska sredstva za promociju.

Konačna odluka donijet će se u narednih nekoliko tjedana, ali će se primjenjivati retroaktivno od 11. kolovoza, navodi se u priopćenju Europske komisije. Najveći europski proizvođači bresaka i nektarina su Italija, Španjolska, Francuska i Grčka, a početak sezone obećavao je odličan urod. To je dovelo do pojačane ponude, ali je hladnije i vlažnije vrijeme tijekom lipnja i srpnja usporilo potražnju. To je dovelo do cjenovnog pritiska na proizvođače ovog voća, a posljednji udarac došao je iz Rusije koja je u protusankcijama zabranila uvoz voća iz Europske unije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close