EK: Hrvatska od TTIP-a u svakom slučaju profitira

Autor: Darko Bičak , 23. svibanj 2016. u 21:59
Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker/REUTERS

Uvoz govedine tretirane hormonima i dalje će biti zabranjen.

Dogovor o slobodnoj trgovini između Europske unije i SAD-a bio bi najveći takav regionalni sporazum u povijesti, s ciljem povećanje broj radnih mjesta i ubrzanja rasta gospodarstva s obje strane Atlantika, rečeno je na zajedničkoj konferenciji Europske komisije (EK) i Ureda Europskog palamenta u Hrvatsku u ponedjeljak u Novinarskom domu u Zagrebu.

Analize pokazuju da će sporazum o trgovini i ulaganju sa SAD-om, odnosno Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (Transatlantic Trade and Investment Partnership ? TTIP), pomoći malim i velikim tvrtkama, smanjit će birokraciju, i utvrditi jednostavnija pravila za uvoz, izvoz i ulaganja. Europska unija i Sjedinjene Države su napravili značajan napredak prema TTIP-u u proteklih godinu dana, a osobito s obzirom na summitu G7 u Elmau u lipnju, kada je dogovoreno da se rad na svim elementima ugovora ubrza.

Prema Studiji utjecaja TTIP-a na Hrvatsku, procijenjeni ukupni direktni efekti na izvoz i uvoz, trgovinu i BDP su pozitivni. Kako ističu iz EK, i u najslabijem scenariju, dolazi do pozitivnih utjecaja na hrvatski izvoz u SAD, poboljšanje robne razmjene i vanjskotrgovinske bilance RH prema SAD, te povećanje hrvatskog BDP-a u razdoblju 10 godina nakon početka primjene TTIP-a. Na konferenciji je rečeno da je EK fokusirana na sadržaj i kvalitetu, a ne na datum završetka pregovora s obzirom da je cilj TTIP-a donijeti korist svim sektorima EU gospodarstva.

Na primjer, EU neće promijeniti svoje zakone o govedini i uvoz govedine tretirane hormonima će i dalje ostati zabranjen. S druge strane TTIP će tekstilnoj industriji EU-a pomoći jer želi ukinuti visoke tarife ali i druge barijere kao što su dugotrajne administrativne provjere, objasnili su predstavnici EK. SAD su prvi vanjskotrgovinski partner EU-a, dok Hrvatskoj SAD čini tek dva posto ukupne vanjske trgovine.  

Komentirajte prvi

New Report

Close