EIB provjerava natječaj za gradnju autoceste u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 17. siječanj 2017. u 21:59
Ugovor koji uključuje gradnju mosta nije potpisan, a cijeli posao je zaustavljen

Umjesto jeftinijeg hrvatskog konzorcija Hering-Viadukt izabran sarajevsko-austrijski konzorcij Euroasfalt-Strabag.

Europska investicijska banka (EIB) završila je proceduru provjere provedenog natječaja oko dodjele poslova za izgradnju dionice autoceste između Zvirovića i Počitelja u BiH, što uključuje i izgradnju mosta preko Neretve, piše Večernji list.

EIB, koja je ranije odobrio zajam od 100 milijuna eura za tu autocestu sljedećih će dana s tom analizom upoznati vlasti FBiH. Potpisivanje ugovora i cijeli posao je zaustavljen, iako je kompanijama Euroasfalt i Strabag povjerenstvo koje je razmatralo radove dodijelilo posao zanemarujući prigovore. Naime, širokobriješka kompanija Hering i zagrebački Viadukt imali su povoljniju ponudu za izgradnju autoceste, uključujući i most preko rijeke Neretve dug gotovo kilometar.

Umjesto konzorcija Hering-Konstruktor, posao je dodijeljen sarajevsko-austrijskom konzorciju Euroasfalt-Strabag.  Nedavno je zamjenik državnog ministra prometa i veza Saša Dalipagić u medijima prozvao donedavnog direktora Autocesta FBiH Jasmina Buču kao izravno odgovornog za sklapanje sumnjivih ugovora i favoriziranje sarajevskog Euroasfalta i Strabaga.

"Povjerenstvo za izbor izvođača u JP Autoceste BiH završila je natječajnu proceduru, na temelju koje je za dva LOT-a te dionice direktor Bučo odabrao konzorcij kojeg čine tvrtke Euroasfalt i Strabag, čija ponuda je za dva LOT-a ovog natječaja skuplja za punih 14 milijuna eura od ponude konzorcija hrvatskih tvrtki Hering iz Širokog Brijega i Viadukt iz Zagreba", naveo je u priopćenju Dalipagić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close