Egipćani ulažu 1,4 milijarde dolara u u turističko naselje Luštica Bay

Arapsi novac može utjecati ne samo na turizam već i na ukupno crnogorsko gospodarstvo, Fotolia Arapsi novac može utjecati ne samo na turizam već i na ukupno crnogorsko gospodarstvo, Fotolia

Investicije iz arapskih zemalja mogle bi biti intenzivnije u sljedećem razdoblju, kažu u Ministarstvu turizma.

U posljednje vrijeme pojačano je zanimanje arapskih investitora za Crnu Goru, pa su nedavno u toj zemlji boravili milijarder Husain Sajvani iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), vlasnik kompanije Damac, lidera u izgradnji luksuznih nekretnina u arapskim zemljama, i saudijski princ, vjerojatno najbogatiji arapski poduzetnik Al Valid bin Talal bin Abdulaziz Al Saud koji se zanimao i za veća ulaganja.

Investitori iz arapskih zemalja dosad su u Crnoj Gori uložili oko 650 milijuna eura, a realizacijom planiranih investicija mogli bi dosegnuti 2,2 milijarde eura, javlja Radio Slobodna Europa.

“Investicijsko i tržište turizma sada su značajno drukčiji nego prije osam ili deset godina. Sada imamo mnogo više velikih, institucionalnih investicija koje mogu pokrenuti ekonomske tokove u Crnoj Gori. Postoji optimizam i smatramo da bi investicije iz arapskih zemalja mogle biti intenzivnije u sljedećem razdoblju”, navodi glasnogovornik crnogorskog Ministarstva turizma Marko Mirović.

Spor s državom

Iz ministarstva kaže da su u prvih šest mjeseci ove godine na prvom mjestu popisa zemalja stranih investitora u Crnoj Gori Ujedinjeni Arapski Emirati s gotovo 61 milijunom eura, a tu su i Katar s nešto manje od tri milijuna eura i Libanon s gotovo milijun eura.

Službeni podaci o ukupnoj vrijednosti arapskih ulaganja u Crnoj Gori ne postoje jer u određivanje prodajne cijene marine za mega jahte – Porto Montenegro u Tivtu, koja je jedna od njihovih najznačajnijih akvizicija, država nije bila uključena, tvrdi Radio Slobodna Europa.

Cijena je bila rezultat pregovora prodavača – kompanije Adriatic Marinas kanadskog poduzetnika Petera Munka i kupca – Investment Corporation of Dubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji važi za najozbiljnijeg kandidata na dugoročan zakup tivatskog aerodroma.

No budući da se tržišna vrijednost Porto Montenegra procjenjuje na oko 400 milijuna eura, može se zaključiti kolika je bila kupoprodajna cijena.

Najveća planirana arapska investicija u Crnoj Gori je turističko naselje Luštica Bay kod Tivta, egipatske kompanije Orascom, čiji je vlasnik Samih Saviris najavio ulaganje od 1,4 milijardi eura, od čega je dosada realizirano oko 100 milijuna.

Prva arapska investicija u Crnoj Gori je projekt Abu Dhabi Capital Groupa iz UAE-a – poslovno stambeni kompleks s hotelom – Kapital Plaza u Podgorici u koji je uloženo 140 milijuna eura. U turistički kompleks Plavi horizonti kod Tivta katarska kompanija Qatari Diar planirala je uložiti između 250 i 300 milijuna eura, ali je projekt još uvijek na čekanju uslijed imovinsko-pravnih sporova, zbog čega je nedavno još jednom najavljeno napuštanje projekta. Kompanija Qatari Diar tužila je Osnovnom sudu u Kotoru državu Crnu Goru zbog bespravnog oduzimanja njihove, kako su naveli, zakonito stečene imovine. Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je stigla i investicija od deset milijuna eura za izgradnju Novog duhanskog kombinata u vlasništvu BMJ Industries.

Kontroverzni projekt

Usto, Royal Groupe iz UAE-a namjeravala je uložiti između 180 i 300 milijuna eura u turistički kompleks Kraljičina plaža – Dubovica, ali je projekt pao zbog kontroverznih detalja. Blokirala ga je oporba koja je s tadašnjom članicom vladajuće koalicije, Socijaldemokratskom strankom, oko tog pitanja imala većinu u Skupštini.

Predrag Jelušić, poznati turistički gospodarstvenik i bivši državni tajnik u Ministarstvu turizma, vjeruje da dosadašnje aktivnosti arapskih investitora govore o mogućem novom valu investicija koji bi mogao imati utjecaj ne samo na turizam, već na ukupno gospodarstvo Crne Gore.     

Komentari (2)
  • EBITDAAA
    EBITDAAA 13:13 4.9.2017.

    Zamislite, ulažu 1,4 mldr. dolara u turističko naselje,a cijela Maistra se na burzi vrednuje na 450 milijuna eura,pa ako odemo na Maistrine stranice i vidimo s čime sve Maistra raspolaže,onda je jasno da ova cijena na burzi je smiješna

  • apatero
    apatero 8:30 4.9.2017.

    Kakve veze ima ovo s Hrvatskom ,osim što je cjela Boka Kotorska bila Hrvatski teritorij ,više nije zahvaljujući titu

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve