Egipćani ulažu 1,1 mlrd. eura na Jadranu

Autor: Milan Šćekić /VLM , 04. ožujak 2013. u 22:01
Luštica bay bit će pravi turistički grad koji će moći primiti 20.000 turista

Egipatska kompanija dobila prvu građevinsku dozvolu za gradnju dijela objekata, a još se čeka potpuno rješenje imovinskih sporova.

Nakon višegodišnjih natezanja i neizvjesnosti konačno je osiguran početak realizacije najveće investicije u crnogorski turizam vrijedne 1,1 milijardi eura.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore izdalo je egipatskoj kompaniji Orascom  prvu građevinsku dozvolu za izgradnju dijela objekata u okviru najvećeg turističkog naselja na Jadranu Luštica bay na istoimenom poluotoku kod Tivta u Bokokotorskom zaljevu.Egipatska kompanija Orascom koja je sklopila ugovor sa crnogorskom vladom još prije nekoliko godina namjeravala je početi gradnju najluksuznijeg cjelogodišnjeg turističkog naselja na poluotoku Luštica, ali su se u realizaciji iznenada ispriječili neriješeni imovinsko-pravni odnosi sa zemljištem na kojem će se prostirati naselje.

Orascom je otkupio sedam milijuna četvornih metara zemljišta na Luštici od crnogorske tvrtke Montepranco-Bokaprodukt, ali nije bio obaviješten da na značajan dio površine pravo polažu privatni vlasnici kojima je zemlja nacionalizirana odmah nakon Drugog svjetskog rata.Bivši vlasnici zemljišta pokrenuli su postupak vraćanja imovine i osporili pravo Orascomu da gradi što je, u nekoliko navrata odložilo početak realizacije projekta Luštica bay Montenegro. U spor oko vraćanja zemljišta bivšim vlasnicima uključila se crnogorska vlada koja je do konačnog rješenja odlučila da se Orascomu izda dozvola za početak izgradnje dijela naselja na lokacijama na kojima nema imovinsko-pravnih sporova.

Kada bude sagrađena Luštica bay Montenegro bit će pravi turistički grad koji će moći primiti 20.000 turista, a to će ujedno biti prvi eko certificirani projekat u Crnoj Gori. Bit će sagrađeno više od 500 rezidencijalnih vila i kuća s gotovo 1600 stanova, osam  luksuznih hotela s 1260 soba i apartmana, etno selo koje će arhitektonski izgledati kao da je građeno prije nekoliko stoljeća, dvije marine za jahte, talaso centar, elitni golf terena i konferencijski centar.Predviđena je i gradnja niza drugih sadržaja među kojima su osnovna škola, objekti za pružanje zdravstvenih i rekreacijskih usluga, restorani, trgovine i svi ostali prateći sadržaji nužni za boravak na poluotoku Luštica tijekom cijele godine.

Sadržaji

  • 275 rezidencijalnih vila
  • 271 kuća
  • 1158 stambenih jedinica
  • 8 hotela s ukupno 1260 soba i apartmana
  • talaso centar
  • 2 marine sa vezovima i pratećim sadržajima
  • elitni golf teren s 18 rupa, otvoren cijele godine
  • konferencijski centar
  • sadržaji za svakodnevne potrebe otvoreni tijekom cijele godine uključujući trgovine, restorane, osnovnu školu i zdravstvene objekte

Komentari (6)
Pogledajte sve


ni mi nismo tolika peračina love kao Crna Gora, pitanje je samo odakle Egipćanima lova za pranje, od poljoprivrede sigurno nije…

Orascom je ogromna kompanija. Uglavno se bave telekomunikacija, gradjevinom, posjeduju TV stanice i hotele. Imaju mobilne mreze sirom svijeta. Recimo nedavno su kupili manjeg mobilnog operatera u Kanadi, Wind Mobile.

Tipicno hrvatski: Odakle im lova?

ni mi nismo tolika peračina love kao Crna Gora, pitanje je samo odakle Egipćanima lova za pranje, od poljoprivrede sigurno nije…

@megido,
što god da mi mislili Crnogorci su pametniji od nas.

Egipćani ulažu ? HA, ha, ha nisam dugo čuo bolji vic .

New Report

Close