Egipat je spreman popuniti tursku rupu na ruskom tržištu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 01. prosinac 2015. u 22:00
Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi/REUTERS

U Moskvu je ubrzo nakon uvođenja embarga iz Kaira stigao prijedlog u kojem stoji da je Egipat spreman za izvoz proizvoda u Rusiju.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin Tursku za rušenje ruskog borbenog aviona Su-24 kaznio paketom gospodarskih sankcija, otvorilo se mjesto za nove dobavljače namirnica. Turska do ovog incidenta s Rusijom nije bila zahvaćena ruskim embargom na uvoz hrane, a sad bi svoje bi mjesto mogla ustupiti Egiptu.

Još se puni popis
U Moskvu je nedugo nakon objave zabrane uvoza iz Kaira stigao prijedlog suradnje u kojem stoji da je Egipat spreman za izvoz proizvoda u Rusiju. Sputniknews prenosi da su se ovom temom na sastanku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima bavili egipatski ministar industrije i trgovine Tarek Kabil i njegov ruski kolega Denis Manturov. "Egipat je spreman na ruskom tržištu nadoknaditi razliku nastalu ograničavanjem uvoza robe iz Turske na 66 posto.", poručio je egipatski ministar Kabil.  

I dok prve informacije o novom ruskom embargu nisu uključivale popis namirnica koje se više iz Turske ne smiju uvoziti, u ponedjeljak je ruska Izvestia priopćila i o samom popisu zabranjenih namirnica. Popis koji je sastavilo rusko Ministarstvo poljoprivrede uključuje meso, mliječne proizvode, ribu i morske plodove, zatim orahe, voće, povrće te bobičasto voće, dok je kompletiranje liste zabrane najavljeno za početak prosinca. Inozemni su mediji prenijeli i izjavu ruskog ministra poljoprivrede Aleksandra Tkačeva koji smatra da će se Rusija bez problema snaći i bez turskih proizvoda. "Azerbejdžan, Uzbekistan, Maroko i Izrael mogu biti naši alternativni dobavljači", tvrdi Tkačev. 

Šire se sankcije
Sa svrhom jamčenja nacionalne sigurnosti i sigurnosti ruskih građana spomenuta Putinova uredba potpisana u subotu osim ekonomskih sankcija uključuje i zabranu produženja ugovora o radu za Turke koji rade u Rusiji, a koja bi na snagu trebala stupiti 1. siječnja sljedeće godine, te ograničavanje putovanja i trgovine s Turskom. Posljednji će ruski potez Tursku ostaviti bez drugog najvećeg ekonomskog partnera, dok je i Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, potvrdio proširenje sankcija uvođenjem viza za državljane Turske.

Komentirajte prvi

New Report

Close