Economist kupuju Rotschild i Agnelli

Autor: Tomislav Pili , 11. kolovoz 2015. u 09:15
Foto: Press

Pearson je najavio prodaju u srpnju, netom po prodaji udjela u Financial Timesu za 844 milijuna funti.

Polovicu udjela tvrtke Pearson u tjedniku Economist kupit će obitelji Rotschild i Agnelli, tvrde upućeni izvori Financial Timesa. Prema tim navodima, postignuta je cijena od 400 milijuna funti, a sporazum bi trebao biti službeno objavljen kroz nekoliko dana. Koliki će udjel točno steći dva već postojeća dioničara u ovom trenutku nije poznato jer razgovori o tom pitanju još traju, dodaju izvori britanskog medija.

Obitelj Rotschild trenutno drži petinu udjela u uglednom tjedniku dok vladari Fiata kroz svoju holding kompaniju Exor drže malo manje od pet posto. John Elkann, unuk Giannija Agnellija i izvršni direktor Exora, već je ranije potvrdio kako je kompanija zainteresirana za povećanje svog udjela u Economistu. Exoru medijski biznis nije stran jer kroz vlasništvo u izdavačkoj kući RCS Mediagroup drži dva talijanska dnevnika, Corriere della Sera i La Stampa.

U svakom slučaju, ovo će biti najveće vlasničko preslagivanje u Economistu od 1957. kada je Pearson stekao polovicu udjela. Podsjetimo, Pearson je najavio prodaju udjela prošlog mjeseca, netom po prodaji udjela u Financial Timesu japanskom izdavaču Nikkeiju za 844 milijuna funti. Razlog prodaje je izlazak iz medijskog biznisa i fokusiranje na obrazovni segment, odnosno izdavanje udžbenika.

Kako tvrde izvori FT-a, Pearson je o udjelu u Economistu razgovarao s Hearstom, izdavačem modnog časopisa Marie Claire, ali je nepoznato zbog čega su pregovori propali. Economist je lani zabilježio operativnu dobit od 60 milijuna funti.

Komentirajte prvi

New Report

Close