ECB Cipru dao rok da usvoji plan, alternativa – financijski slom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2013. u 12:45
Ilustracija (Epa)

Odluka upravnog vijeća ECB-a je posljednja je prilika za Cipar da usvoji program pomoći.. Alternativa je financijski slom.

Europska središnja banka (ECB) dala je Cipru rok do ponedjeljka da s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovori plan za rješavanje aktualne krize, zaprijetivši da će u protivnom zabraniti hitne kredite za ciparske banke.

Odluka upravnog vijeća ECB-a, objavljena u četvrtak, posljednja je prilika za Cipar da usvoji program pomoći koji će imati blagoslov EU-a i MMF-a. Alternativa je financijski slom. Cipar se suočava s tom opasnošću od utorka, kada je maleni parlament jednoglasno odbacio prijedlog o oporezivanju bankovnih depozita kako bi prikupio 5,8 milijardi eura, iznos koji po zahtjevu EU-a mora namaknuti u sklopu ukupno 10 milijardi eura vrijednog programa pomoći.

ECB igra ključnu ulogu u aktualnoj situaciji jer kontrolira opskrbu ciparskih banaka novcem, bez kojeg napuhani financijski sektor otočne zemlje ne bi mogao funkcionirati. Budući da ciparske državne obveznice zbog niskog kreditnog rejtinga zemlje ne mogu služiti kao kolateral za ECB-ove operacije refinanciranja, lokalne banke likvidnošću opskrbljuje ciparska središnja banka. Ti su krediti dostupniji ali mora ih odobriti upravno vijeće ECB-a.

"Upravno vijeće ECB-a odlučilo je zadržati sadašnju razinu hitne financijske pomoći do ponedjeljka, 25. ožujka", objavio je ECB u kratkom priopćenju sa sastanka vijeća u Frankfurtu. "Nakon toga takva će pomoć dolaziti u obzir tek nakon što Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) utvrde program koji će osigurati solventnost banaka", stoji u kratkom priopćenju. Ciparske banke snažno se oslanjaju na takve kredite. Na kraju siječnja uzele su od središnje banke preko tog programa oko 9,1 milijardu eura, pokazuje bilanca ciparske središnje banke.

Od ECB-a banke su u isto vrijeme putem redovnih operacija uzele samo 376 milijuna eura. ECB ne prihvaća ciparske državne obvezice kao kolateral od lipnja prošle godine, što je ciparskim bankama bitno otežalo sudjelovanje u redovnim operacijama središnje monetarne institucije eurozone.

Dužnosnik ECB-a Joerg Asmussen naglasio je u srijedu da ECB može tolerirati samo dodjelu hitnih kredita solventnim bankama, a za ciparske banke ne može se pretpostaviti da su solventne ako izostane program pomoći za njihovu dokapitalizaciju, dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close