EBRD kritizirao rumunjski model rasta

Autor: Tomislav Pili , 04. veljača 2018. u 21:59
Premijerka Viorica Dancila/REUTERS

S osobne potrošnje rast treba temeljiti na infrastrukturnim projektima.

Ako želi izbjeći buduće ekonomske krize, Rumunjska mora usvojiti drugačiji model rasta gospodarstva od trenutnog temeljenog na osobnoj potrošnji, upozorila je Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD).

Kako je u razgovoru za Bloomberg kazao Matteo Patrone, regionalni direktor EBRD-a, čini se da rumunjske vlasti shvaćaju potrebu promjene modela rasta, poput poticanja investicija u infrastrukturu i poboljšanja privlačenja novca iz europskih fondova. Rumunjska je u trećem tromjesečju 2017. ostvarila najbrži ekonomski rast u EU od nevjerojatnih 8,8 posto.

Međutim, politička nestabilnost – čak tri vlade u godinu dana – obeshrabrila je strane investicije. K tome, manjak proračuna probio je granicu od tri posto BDP-a koliko zahtijeva Bruxelles.

Nova premijerka Viorica Dancila izjavila je kako će joj glavni prioritet biti povećanje vladine "europske dimenzije" i korištenje europskog novca za velike investicije.

U prvom obraćanju parlamentu  kazala je kako cilja na otvaranje najmanje 350 kilometara novih autocesta do 2020. godine, 250 kilometara novih pruga te gradnju više bolnica, škola i vrtića. Radi se o nasušnim potrebama u Rumunjskoj jer ta država, prema Eurostatu, zauzima posljednje mjesto u EU po kvaliteti cesta i zdravstvene zaštite.   

Komentirajte prvi

New Report

Close