EBRD brinu Kinezi u regiji

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2018. u 22:01
Prema EBRD-u, od kineskih ulaganja u zemlje srednje i istočne Europe ostat će samo dugovi, Fotolia

Novi summit 16+1 donio stotine milijuna eura Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Summit Kine i zemalja srednje i istočne Europe, 16+1, održan ovog vikenda u Bugarskoj, donio je velike koristi prije svega Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Zorana Mihajlović, potpredsednica srpske vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture, potpisala je u Sofiji s kineskim partnerima komercijalni ugovor za izgradnju treće dionice brze pruge Beograd-Budimpešta na području Srbije, od Novog Sada do Subotice, vrijedan 943 mil. eura.

Posao za konzorcij

Potpisan je i Memorandum za rekonstrukciji pruge Beograd-Niš, kao i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova NR Kine o zajedničkoj podršci izgradnji Industrijskog parka za voće i povrće.

 

450megavata

snaga je Bloka 7 TE u Tuzli čiju gradnju financiraju Kinezi

Radove na modernizaciji i obnovi pruge Novi Sad-Subotica izvodit će konzorcij kineskih kompanija – China Railway International i China Communications Construction Company – CCCC, koja izvodi radove i na dionici Beograd-Stara Pazova.

Sachsov savjet BiH

BiH je pak s Kinezima uz sporazum o ukidanju viza, što će unaprijediti turizam, potpisala Sporazum o suradnji u poljoprivredi, kao i ugovor o kreditu za Blok 7 TE u Tuzli snage 450 megavata, vrijedan 613 milijuna eura. Međutim, EBRD je nedavno u opširom izvještaju zaključio da “manje države u regiji, među kojima je i BiH, neće imati nikakve dugoročne koristi od kineskih investicija, već samo dugove i kredite”, javlja eKapija.

 

943milijuna eura

vrijedna je izgradnja pruge od Novog Sada do Subotice

EBRD je zabrinut da korist postoji samo dok projekt traje kroz smanjenje nezaposlenosti angažiranjem lokalnih građevinskih kompanija, no kasnije se postavlja pitanje isplativosti.

S druge strane, poznati ekonomist Jeffrey Sachs, gostujući nedavno u Sarajevu savjetovao je BiH da ima dobre odnose s Kinom “jer je to najveća svjetska ekonomija i traži prilike za ulaganje”.

Komentirajte prvi

New Report

Close