Ebola će Gvineju, Sijera Leone i Liberiju stajati 500 milijuna dolara

Autor: Bernard Ivezić , 02. rujan 2014. u 22:00
Turisti otkazuju posjete, aviokompanije letove, trpi trgovina dijamantima, željezom, .../Reuters

Rudarske i druge kompanije poput London Mininga i Overseas Petroleuma uvode restrikcije na slanje radnika u zemlje pogođene ebolom.

Deset mjeseci otkako je u Gvineji započela epidemija ebole, bolest ne osjećaju samo žitelji ove države zapadne Afrike već i njihova gospodarstva. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako je od ebole do sada oboljelo ukupno 3069 ljudi u Gvineji, Liberiji, Sijera Leoneu, Nigeriji i Senegalu od čega je njih 1552 podleglo virusu.

 

389mil.

dolara trošak je obuzdavanja ebole u najpogođenijim zemljama

I dok se eksperimentalni lijek ZMapp pokazao sto posto uspješnim u liječenju životinja, tek treba vidjeti kakva će biti njegova učinkovitost kod ljudi.Za to vrijeme 80 posto turista iz Azije otkazalo je putovanja gotovo po cijeloj Africi planirana u iduća tri mjeseca. Dvije najzastupljenije aviokompanije Air France i British Airways otkazali su letove prema državama zapadne Afrike.Najveći svjetski proizvođači željeza ArcelorMittal i Jindal Steel & Power, koji u toj regiji planiraju akvizicije vrijedne 2 milijarde dolara, sada usporavaju aktivnosti. Najveći svjetski proizvođač palminog ulja Sime Darby također je najavio smanjenje operacija unatoč tome što je posljednje tri godine u širenje u toj regiji uložio 1,9 milijardi dolara.

 

20mil.

dolara trošak je jačanja spremnosti u zemljama koje graniče s pogođenima

Rudarske i druge kompanije poput London Mininga, brazilskog Valea, Caterpillara, Canadian Overseas Petroleuma i Randgold Resources uvode restrikcije na slanje radnika u zemlje pogođene ebolom i najavljuju usporavanje proizvodnje i isporuka. Čak je i najveća telekomunikacijska kompanija u regiji MTN Group povukla dio osoblja iz regije.U takvim uvjetima gdje se smanjuje proizvodnja i usporava trgovina vlada Sijera Leonea zabrinuta je hoće li postići planirani ovogodišnji izvoz dijamanata od 200 milijuna dolara. Vlada je snizila prognozu rasta za ovu godinu s 11,3 na sedam posto. Svjetska banka snizila je prognozu rasta za Gvineju s 4,5 na 3,5 posto te osnovala poseban fond pomoći državama zapadne Afrike vrijedan 200 milijuna dolara.

 

13,3mil.

dolara trošak je kontrole ebole u zemljama gdje su se pojavili prvi oboljeli

Afrička razvojna banka (ADB) procjenjuje da će pogođene države epidemiju platiti u prosjeku s četiri posto BDP-a. U slučaju Gvineje, Sijera Leonea i Liberije zajedno, gospodarska šteta time će premašiti ukupno 500 milijuna dolara. Tom iznosu treba još dodati 489,9 milijuna dolara koliko WHO procjenjuje da će biti potrebno u idućih šest mjeseci kako bi se potpuno suzbila epidemija.WHO procjenjuje da će najveći dio sredstava, 389 milijuna dolara, biti potreban za suzbijanje ebole u najpogođanijim državama. Taj će se novac koristiti za izgradnju i održavanje specijaliziranih cenatara za liječenje ebole. Zatim za jačanje prevencije i podršku primarnog zdravstva, za laboratorijsku dijagnostiku, nadzor oboljelih, sigurno sahranjivanje, edukacija i uključivanje zajednice u borbu protiv ebole te logističku i tehničku koordinaciju unutar pogođenih država. Nadalje s tim će se sredstvima financirati dodatne aktivnosti na najpogođenijim područjima, te akcije zaustavljana širenja bolesti unutar država i izvan njihovih granica.

 

489,9mil.

dolara ukupni trošak

Svjetska banka podsjeća da su epidemije opasne po ljudsko zdravlje opasne i po gospodarstva. Prema podacima banke sastavljenim za razdoblje od 1986. do 2006. godione desetak je epidemija sličnih eboli iza sebe ostavilo od 500 milijuna do 50 milijardi dolara štete. Najveću štetu napravila je 2002. godine epidemija SARS-a. Šireći se po Aziji, Kanadi i ostatku svijeta iza sebe je ostavila financijsku štetu procjenjenu na gotovo 50 milijardi dolara. Dvije epidemije kravljeg ludila ostavile su štete koje dosežu 30 milijardi dolara. Ptičja gripa, za koju se svojevremeno procjenjivalo da će Hrvatska morati izdvojiti 74 milijuna kuna kako bi zaštitila svoje građane, u svijetu je napravila financijsku štetu veću od 20 milijardi dolara. Svjetska banka procjenjuje da bi bilo koja globalna epidemija, što ebola nije s obzirom da je ograničena na Afriku, mogla u konačnici stajati gotovo tri trilijuna dolara ili pet posto svjetskog BDP-a.

Hrvatska sigurna

Ebola se širi slično AIDS-u

Vlade mnogih zapadnih zemalja, pa tako i Hrvatske, upozoravaju građane da nema bojazni od širenja ebole u razvijene zemlje. U Ministarstvu zdravlja ističu da se ebola ne prenosi zrakom kao gripa već slično AIDS-u, odnosno nezaštićenim spolnim kontaktom, ljubljenjem, krvlju, te u doticaju s tjelesnim tekućinama zaraženih osoba. Može se dobiti i u doticaju sa zaraženim životinjama poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša. U Ministarstvu zdravlja ističu da se ebolom također ne može zaraziti putem predmeta, osim ako su svježe kontaminirani krvlju ili zaraženim tjelesnim tekućinama, zatim ne može se zaraziti ebolom kupanjem u u javnom bazenu ili putem hrane, osim mesa zaraženih životinja. Ministarstvo je sukladno preporuci WHO-a osnovalo krizni stožer koji prati sve vezano za ebolu. Po njihovim podacima u Hrvatskoj je 18 osoba pod zdravstevnim nadzorom i nitko nema znakova koji bi ukazivali na bolest ebole.

Trošak pune intervencije protiv ebole

  • 126,5 milijuna dolara trošak je centara za liječenje oboljelih
  • 30,4 milijuna dolara trošak je referalnih centara za ebolu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
  • 19,6 milijuna dolara košta laboratorijska dijagnostika
  • 34,2 milijuna dolara nadzor oboljelih
  • 6,13 milijuna dolara troškovi su sigurnog sahranjivanja
  • 12,1 milijun dolara edukacija i uključivanje zajednice u borbu protiv ebole
  • 27,9 milijuna dolara logistička i tehnička koordinacija unutar pogođenih država
  • 54,5 milijuna dolara dodatne aktivnosti na najpogođenijim područjima
  • 75 milijuna dolara kratkoročne aktivnosti za sprečavanje nacionalnog širenja bolesti
  • 2,7 milijuna dolara posebne mjere za sprečavanje širenja bolesti izvan granica pogođene zemlje

Komentirajte prvi

New Report

Close