eBay se dijeli na tri tvrtke i otpušta 2400 zaposlenika

Autor: Tomislav Pili , 23. siječanj 2015. u 11:42
Kompanija je usvojila i niz prijedloga investitora Carla Icahna

Iako je objavio slabe prodajne rezultate u četvrtom kvartalu, rezanje sedam posto zaposlenih posljedica je restrukturiranja.

Američki internetski trgovac eBay najavio je podjelu kompanije na tri dijela uz otpuštanje sedam posto radne snage, odnosno 2400 zaposlenika.

Kompanija je objavila u srijedu navečer da je prodaja za božićne blagdane bila manja od očekivanja, odnosno zabilježen je rast u četvrtom tromjesečju od devet posto na 4,9 milijardi dolara, što je najsporiji rast od 2010. godine. Međutim, najavljena otpuštanja ipak su rezultat restrukturiranja kompanije na tri odvojene tvrtke. Uz već lani najavljeno izdvajanje platnog servisa PayPal od temeljne trgovinske platforme do drugog tromjesečja ove godine, u srijedu je Uprava najavila da će i treći entitet, eBay Enterprise, biti prodan ili izlistan na burzi kao zasebna kompanija. Radi se o dijelu tvrtke koji se bavi pružanjem usluga elektroničke trgovine za druge kompanije.

 

44posto

prihoda lani je eBayu donio platni servis PayPal

Prema navodima Reutersa, potencijalni kupci eBay Enterprisea mogli bi se naći među kompanijama koje ionako ciljaju na razvijanje odnosa sa svojim kupcima, poput IBM-a, Adobea, Salesforcea ili Demadwarea. Vijest o razdvajanju i restrukturiranju kompanije došla je usred sve glasnijih razmišljanja analitičara s Wall Streeta koji su počeli postavljati pitanja koliko eBay može izdržati pritisak konkurencije. A nije da ga nema. Google, Amazon, Alibaba – samo su neki od glavnih konkurenata s internetskog spektra, a tu je i trgovački lanac Wal-Mart koji je posljednjih godina uložio značajna sredstva u internetsku trgovinu i plaćanja. Pod pritiskom konkurencije je i PayPal, uvjerljivo najprofitabilniji dio eBaya koji mu je lani donio 44 posto prihoda. Naime, sve izraženji trend mobilnog plaćanja te ulazak novih igrača u taj segment, poput Applea sa svojim Apple Pay sustavom, također su razlog za zabrinutost.

Kada je već riječ o PayPalu, još je jedna vijest u srijedu došla iz eBaya. Naime, kompanija je odlučila usvojiti niz prijedloga aktivističkog investitora Carla Icahna koji će smanjiti mogućnost uprave PayPala da spriječi pokušaj preuzimanja nakon što ta tvrtka bude izdvojena iz eBaya. Tako će svaki investitor koji posjeduje barem 20 posto udjela u PayPalu moći sazvati skupštinu dioničara na kojoj bi se odlučivalo o ponudi za preuzimanje, ako takvih bude. Prema Icahnovu mišljenju iznijetom u zasebnom priopćenju, segment platnih servisa treba proći konsolidaciju, bilo kroz akviziciju PayPala ili kroz spajanje s nekim drugim, značajnim igračem na tržištu. Sve vijesti iz eBaya ulagači su očito protumačili kao dobre – dionica je porasla gotovo tri posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close