Džihadisti planirali napasti sjedište Europske komisije

Autor: Agencija VLM , 22. rujan 2014. u 13:58
Thinkstock

Napad je trebao biti sličan terorističkom napadu na židovski centar u Bruxellesu u svibnju ove godine, s ciljem da napadači ubiju što je više moguće slučajnih posjetitelja zgrade.

Dvoje džihadista iz Haaga koje je uhitila belgijska policija planirali su teroristički napad na sjedište Europske komisije, zgradu Berlaymont u Bruxellesu, objavila je nizozemska televizija NOS pozivajući se ne neimenovane izvore.

Napad je trebao biti sličan terorističkom napadu na židovski centar u Bruxellesu u svibnju ove godine, s ciljem da napadači ubiju što je više moguće slučajnih posjetitelja zgrade, citira NOS riječi izvora za kojega tvrde da je upućen u istragu koja je dovela do uhićenja. Belgijska policija navodno je u pretresima imovine uhićenih pronašla oružje i pancirne košulje, a također i džihadističku literaturu. Racije su provedene u Bruxellesu i u Haagu, gdje su uhićenici boravili. 

Za svibanjski napad na židovski centar u Bruxellesu, u kojemu su ubijene četiri osobe, osumnjičen je francuski državljanin Mehdi Nemmouche (29), koji se vratio u Europu nakon što se iz Francuske otišao priključiti borcima ISIS-a u Siriji. Prije dva tjedna francuski novinar Nicolas Henin, oslobođeni bivši zatočenik ISIS-a u Siriji, izjavio je da je Nemmouche bio među otmičarima koji su sadistički mučili njega, kao i druge američke i britanske zatočenike koji su kasnije pogubljeni pred kamerama u zastrašujući video porukama ISIS-a.

Nemmouche se hvalio Heninu da je odrubio glavu jednoj ženi i njezinoj bebi. Pretpostavlja se da je oko 400 belgijskih državljana arapskog porijekla otišlo u rat u Siriju na strani ekstremista, a oko 90 ih se vratilo kući u Belgiju i predstavljaju sigurnosni problem, piše belgijski dnevni list L'Echo.

Komentirajte prvi

New Report

Close