Dvije trećine milijunaša misli da živimo u najopasnijem razdoblju

Autor: Tomislav Pili , 18. svibanj 2017. u 14:12
Više od dvije trećine smatra kako može precizno odrediti financijske rizike/FOTOLIA

Iako 82% smatra da globalno okružje nikada nije bilo izazovnije, 51% smatra da će se dodatno obogatiti.

Globalno ekonomsko, političko i financijsko okružje nikada nije bilo izazovnije, ali je većina svjetskih milijunaša uvjerena kako se to neće negativno odraziti na njihovu imovinu. Istraživanje UBS Wealth Managementa, podružnice za upravljanje imovinom švicarske banke UBS, pokazuje s jedne strane visoku razinu zabrinutosti milijunaša zbog sadašnjeg stanja globalnog financijskog sustava, a s druge visoku razinu samopouzdanja.

Najuplašeniji Meksikanci
lstraživanje je objavljeno u srijedu, a obuhvatilo je 2842 milijunaša koji posjeduju više od milijun dolara imovine pogodne za ulaganje iz sedam država – Hong Konga, Japana, Singapura, Meksika, Italije, Švicarske i Velike Britanije. Istraživanje je pokazalo da čak 82 posto ispitanih smatra kako žive u najnepredvidljivijem razdoblju povijesti. S tom konstatacijom najviše se slažu meksički bogataši, njih 84 posto. Sukladno tome, četvrtina ispitanika je odgovorila kako opet razmatra svoja ulaganja, dok polovica tvrdi da to nije još učinila, ali namjerava.

 

2842 milijunaša

iz sedam država sudjelovalo je u istraživanju UBS WM-a

Međutim, više od dvije trećine, odnosno 77 posto, smatra kako može precizno ocijeniti financijske rizike koji proizlaze iz iznenadnih događaja dok 51 posto smatra kako će se njihovo financijsko stanje poboljšati idućih godina. Samo 13 posto očekuje da će biti siromašniji. "Većina milijunaša pouzdaje se da može upravljati svojim financijama kroz turbulentna vremena bez većih gubitaka", ističu u UBS WM. "Identificirali su ekonomske i financijske rizike i imaju ozbiljne sumnje u svjetski korporativni i financijski sustav", stoji u izvješću.

Većina voli gotovinu
U korist teze o pomalo kontradiktornim stavovima milijunaša govori i podatak da unatoč tolikoj zabrinutosti njih 56 posto ipak je optimistično u vezi ostvarenja svojih dugoročnih ciljeva.

K tome, njih 86 posto vjeruje instinktima prilikom donošenja vlastitih odluka. Pomalo iznenađujuće je i da su mlađi milijunaši oprezniji od starijih. U skupini od 18 do 34 godine polovica bogataša nije sklona riziku, nasuprot manje od trećine u skupini starijih od 64 godine. No, istraživanje je otkrilo i nekoliko odluka koje rade izravno na štetu milijunaša. Naime, 75 posto njih ocjenjuje gotovinu kao siguran način očuvanja vrijednosti, čak i ako će zbog rasta inflacije donijeti slabe prinose u odnosu na ostale klase imovine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close