Dvanaesti put za redom ova je zemlja izabrana kao najbolje mjesto za život

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Postigli su najviše kad je riječ o životnom standardu, obrazovanju i očekivanom životnom vijeku.

Norveška je ponovno, 12. put za redom, izabrana za najbolje mjesto za život na planeti.

Prema godišnjem izvještaju o humanom razvoju Ujedinjenih nacija, Norveška je i ove godine ponijela titulu zemlje najbolje za život.

U konkurenciji 200 država, Norveška nastavlja postizati najviše u područjima životnog standarda, obrazovanja i očekivanog životnog vijeka, kao i u velikom broju potkategorija i tako je stigla na vrh liste UN. 

Očekivano trajanje života u Norveškoj je 81,6 godina, a bruto nacionalni dohodak zemlje po glavi stanovnika je 64.922 dolara. 

Kontinuirani norveški uspjeh zavisi od niza faktora, uključujuć́i ekonomiju zasnovanu na industriji nafte, robustan zdravstveni sistem, kao i jaku državnu strukturu. Svemu doprinosi i prirodna ljepota zemlje koja je vjetar u leđa turizmu. 

Na listi slijede Danska, Australija i Švicarska. Na suprotnom polu su Niger, Srednjoafrička Republika, Eritreja, Čad i Burundi. 

Dok su druge zemlje uglavnom ostale na sličnim pozicijama kao godinu ranije, zabilježen je veliki pad Libije od 27 mjesta i Sirije, koja je 15 pozicija niže, prenosi b92.

Lista zemalja najboljih za život:

1. Norveška 

2. Australija 

3. Švicarska 

4. Danska 

5. Nizozemska

6. Njemačka 

7. Irska 

8. SAD 

9. Kanada 

10. Novi Zeland 

11. Singapur 

12. Hong Kong 

13. Lihtenštajn 

14. Švedska 

15. Velika Britanija 

16. Island 

17. Južna Koreja 

18. Izrael 

19. Luksemburg 

20. Japan

Komentari (18)
 • Moller
  Moller 16:41 22.11.2016.

  zm1


  delboy , triput si objavio komentar :)

  ima pravo 12 puta !
 • zm1
  zm1 16:20 22.11.2016.

  delboy , triput si objavio komentar :)

 • delboy
  delboy 16:11 22.11.2016.

  ovom listom slobodno možeš obrisati d.upe. pa tu nema niti jedne mediteranske države, a to su jedine države gdje je život lijep. sve ovo ostalo je s.ranje, s izuzetkom švicarske. naravno, svuda je lijepo ako imaš novaca, a ako ih nemaš, onda je najljepše doma.
  italija. gdje je? francuska. gdje je? španjolska. gdje je? hrvatska..gdje je? monaco. gdje je? kakva je to lista gdje najljepši dio svijeta - mediteran - nije uopće na listi. pa neće mi nitko reći da je bolji život u japanu od života u italiji. zato i kažem, statistički možda i je, ali ne hvala. neka je meni loše na mediteranu kao što je loše ovima na azurnoj obali i neću se buniti, obećajem…a vama odlikašima prepuštam kanadu i novi zeland i njemačku. sretno. slobodno me utješite tapšanjem po ramenu kad mi dođete u moju vilu na azurnoj obali. valjda ću sakupiti za čaj, da vas počastim…jadan ja, sirotinja.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!