Dvadeset posto ledenjaka u Kanadi nestat će do kraja stoljeća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. ožujak 2013. u 08:59
Guliver/Thinkstock

Topljenje snijega u tundri i leda u oceanu oko ledenjaka pojačava regionalno zatopljenje jer snijeg i led odbijaju zrake sunca…

Dvadeset posto ledenjaka u Kanadi moglo bi nestati do kraja stoljeća zbog globalnog zatopljenja, a to bi moglo dovesti do porasta razine oceana za 3,5 centimetra, pokazala je studija koja je u četvrtak objavljena u časopisu Geophysical Research Letters. "Čak i s umjerenim povećanjem temperature, vrlo je vjerojatno da će se led topiti alarmantnom brzinom", ocijenio je Jan Lenaerts, meteorolog sa sveučilišta u Utrechtu u Nizozemskoj, glavi autor studije. Po njemu, cijeli fenomen je već sada nepovratan.

Topljenje snijega u tundri i leda u oceanu oko ledenjaka pojačava regionalno zatopljenje jer snijeg i led odbijaju zrake sunca, a njihovim nestajanjem dobar dio zraka apsorbirat će zemlja i ocean, čime će temperatura na lokalnoj razini rasti. Smanjenje ledenjaka za dvadeset posto do kraja stoljeća korespondira globalnom porastu temperature za 3 stupnja Celzijusa u istom razdoblju ali oko kanadskih ledenjaka temperatura bi mogla porasti i za 8 stupnjeva, upozorava profesor Lenaerts.

Ledenjaci u Kanadi, treći po veličini u svijetu, povećat će razinu oceana za dvadeset centimetara ako se u potpunosti otope, ocjenjuju znanstvenici koji su radili na studiji. Od 2000. temperatura u kanadskom arktičkom arhipelagu povećala se za između 1 i 2 stupnja, a površina ledenjaka lagano se smanjila. "Ovom studijom želimo pokazati da bi kanadski ledenjaci trebali biti uključeni u procjene i prognoze" o porastu razine oceana tijekom sljedećih desetljeća, rekao je Michiel van den Broeke, suautor studije.

Komentirajte prvi

New Report

Close