Dva nova slovenska fonda rizičnog kapitala kupovat će udjele u malim tvrtkama

Autor: Poslovni dnevnik , 07. travanj 2019. u 22:00
Više od 40 mil. eura doći će od SID banke i EIF-a/ Duško Jaramaz/PIXSELL

Stranim fondovima neke tvrtke nisu dovoljno velike, dok KD Skladi i KF Finance u tome vide svoju priliku.

U Sloveniji se pokreću dva fonda rizičnog kapitala koji žele ući u vlasništvo rastućih slovenskih tvrtki. KD Skladi i KF Finance u sljedećim tjednima i formalno će stupiti u suradnju sa SID bankom i Europskim investicijskim fondom (EIF). 

Traže potencijal za rast
Dio sredstava prikupit će slovenski menadžeri, a više od 40 milijuna eura doći će od SID-a i EIF-a, pišu Finance. Taj novac će biti iskorišten za vlasničko financiranje manjih tvrtki koje imaju potencijal za budući rast. Fondovi će biti zatvorenog tipa, što znači da su investicije "zaključane" deset godina. Dionice kupljene u tim tvrtkama moraju se prodati u zadanom roku. Obično takvi fondovi traže izlaz ili putem IPO-a, kroz prodaju stranom strateškom partneru ili postojećem lideru nakon pet godina vlasništva.

Investitori sve suzdržaniji
Predstavnici oba fonda objašnjavaju da vide ogromne mogućnosti za ulaganje. KF Finance će tražiti ulaganja vrijedna između dva i 10 milijuna eura i udjele u tvrtkama veće od 60 posto. "KD Skladi namjerava dodatnim kapitalom podupirati poduzetnike koji su i do sada bio uspješni. Većinom ćemo tražiti manjinske udjele i zajedno s postojećim vlasnicima razvijati tvrtku. Naravno, ne isključujemo kupnju poduzeća u cjelini, ali to nije naša prvotna strategija", objasnio je Simon Mastnak, voditelj sektora privatnog kapitala u KD Skladi.

  "Neki inozemni privatni fondovi za malu tvrtku smatraju npr. Trimo Trebnje, koje je, međutim, veliko poduzeće za Sloveniju i nisu zainteresirani za kupnju malih tvrtki s prihodima od pet ili deset milijuna eura. Tu vidimo svoju priliku", rekao je Matjaž Filipič, suosnivač KD Finance. Cijena dionica uvijek ovisi o makroekonomskim uvjetima i gospodarskom raspoloženju, objašnjavaju Finance.  Filipič napominje da su u vrijeme kada optimizam slabi investitori postali više suzdržani, a s druge strane oni koji žele prodati udjele u tvrtkama postali su spremniji na pregovore. 

Komentirajte prvi

New Report

Close