Duhanska industrija u ratu s Britanijom

Autor: Tomislav Pili , 25. svibanj 2015. u 21:59
Vlada ne povlači prijedlog/FOTOLIA

British American Tobacco i Philip Morris tužili vladu zbog brisanja logotipa s kutija.

Dvije najveće duhanske kompanije na svijetu, British American Tobacco (BAT) i Philip Morris, tužile su britansku vladu zbog njezina prijedloga označavanja kutija cigareta.

Tužba je u petak predana londonskom sudu, a dva duhanska diva tvrde da vlada ilegalno pokušava s kutija cigareta maknuti njihove logotipe koji su njihovo intelektualno vlasništvo. To je suprotno britanskoj i europskoj pravnoj regulativi, dodaje se u tužbi koju prenosi BBC. "Pravni koraci nisu nešto što smo željeli i što smo lako poduzeli, ali britanska vlada nije nam ostavila izbora", izjavio je glasnogovornik BAT-a. Stariji potpredsjednik američkog Philip Morissa, Marc Firestone, dodao je kako kompanija poštuje vladinu ovlast regulacije u javnom interesu, ali da je "brisanje zaštićenih logotipa jednostavno previše".

Inače, tužbe zbog istog problema najavili su i Imperial Tobacco te Japan Tobacco International. Iz Imperial Tobacca su priopćili kako još nitko nije započeo ili nastavio pušiti zbog dizajna kutije cigareta. Glasnogovornik ministarstva zdravstva pak uzvraća kako ta institucija neće dopustiti da javne zdravstvene politike budu meta ucjena duhanske industrije. "Pušenje je najveći uzrok smrtnosti u Engleskoj i godišnje ubije 80.000 ljudi. Ne bismo nastavili sa standardiziranim kutijama da se nismo uvjerili da je prijedlog obranjiv na sudovima", izjavili su iz britanskog ministarstva zdravstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close