Duge rokove plaćanja riješio Junckerov plan

Autor: Tomislav Pili , 23. studeni 2016. u 22:00
Direktor Jean Demarteau i novinari pored uređaja za dijagnostiku alergija

Tvrtka iz Valonije u manje od šest mjeseci došla je do novca iz Junckerova plana prijeko potrebnog za razvoj.

Kako izgleda borba male europske tvrtke da se izbori za mjesto pod suncem dok joj veliki klijenti kasne sa plaćanjem pokazuje iskustvo belgijskog WOW Technologya, tvrtke sa najvećim brojem ideja po "kvadratu" u cijeloj Belgiji. Ova se tvrtka nalazi u Namuru, gradu od 110.000 stanovnika 60 kilometara udaljenom od Bruxellesa koji je ujedno i prijestolnica Valonije. Pošto je WOW privukao novac u sklopu Plana ulaganja za Europu – poznatijeg kao Junckerov plan – u utorak je WOW posjetila mala skupina hrvatskih novinara.

Do novca za pola godine
Kako bi potaknuo rast kompanije, Jean Demarteau – direktor i sin osnivača tvrtke – osigurao je prije godinu dana kredit koji plasira Sowalfin, institucija valonske vlade za financiranje i izdavanje europskih jamstava malim i srednjim poduzećima, a koji je podržao i Europski fond za strateška ulaganja (EFSI), ključno tijelo Junckerova plana. Radi se o plasmanu od milijun eura od dvije tamošnje banke ING i CBC gdje je 70 posto sredstava pokrio Sowalfin kroz svoj program financiranja inovativnih tvrtki.  Drugi plasman je jamstvena linija od 750.000 eura od istih banaka gdje je Sowalfin sudjelovao sa trećinom. Inače, od pokretanja procesa, pa dok prvi iznosi novca nisu sjeli na račun prošlo je manje od šest mjeseci.

 

6,2 milijuna

eura prihoda ostvario je WOW u prvom polugodištu

Kako je pojasnio Demarteau, bez tog novca rast kompanije koja je u prvom polugodištu uprihodila 6,2 milijuna eura bio bi mnogo sporiji. Naime, projekti na kojima radi WOW Technology zahtijevaju znatan kapital, a što treba pomiriti sa činjenicom da se dugo čeka na plaćanje velikih klijenata. WOW posluje u nekoliko područja, kao što je automobilska i zrakoplovna industrija, strojogradnja i farmaceutika. Među klijentima WOW-a koji zapošljava 120 radnika, od čega je 60 inženjera, izdvajaju se Baxter i GlaxoSmithKline, zatim Alstom, ABB i Caterpillar te pivarski div InBev. Demarteau tvrdi kako veliki klijenti 70 posto duga isplate po isporuci, ali da ostatak treba čekati i do dva mjeseca. "Ako mali žele raditi s velikima, moraju to prihvatiti", ističe Demarteau.   

Manje plaće, ugodniji rad
WOW Technology je osnovan 1983., a u sljedećih pet godina namjeravaju udvostručiti rast. Plaće u tvrtki kreću se između 2000 i 3000 eura neto što je niže od belgijskog prosjeka, priznaje Demarteau, ali to kompenziraju "ugodnijim radnim okruženjem". Prvi im je proizvod bila lopta za valove ili Wave Ball.  Radi se gumenoj lopti veličine lopte za pilates u kojoj je električna aparatura. Kada se stavi u bazen i priključi na struju, lopta počinje stvarati valove. Najveći kupci su hotelske tvrtke koje žele pružiti dodatni sadržaj u bazenima, no u posljednje vrijeme Wave Ball sve više kupuju središta za obuku spasilaca radi obuke spašavanja u valovitom moru.

Godišnje proizvedu 20-ak lopti kojima cijena doseže i 120.000 eura. Iako se tvrtka bavi proizvodnjom robotiziranih linija dizajniranih po potrebama klijenata, možda najimpresivniji je program uređaja za medicinsku dijagnostiku. Tu se izdvaja aparat za dijagnostiku alergija. Aparat uzme iz prsta mali uzorak krvi, a zatim ga automatski analizira. Radi se o jedinstvenom proizvodu u svijetu, tvrdi direktor Demarteau, koji je za sada izvezen u Iran. Godišnje WOW proizvede 70 do 80 ovakvih aparata. Drugi zanimljiv projekt je    uređaj koji prepoznaje bakteriju kojom je zaražen organizam te daje odgovor je li ta bakterija otporna na antibiotike.

Korak dalje u tom smjeru je aparat koji analizira i određuje količinu antibiotika koja se daje pacijentu. Tu je i uređaj za cisterne koje prevoze kravlje mlijeko s farmi, a koji analizira da li u mlijeku ima antibiotika kako se ne bi kontaminiralo mlijeko koje je već u cisterni. Iako bi ovakvi projekti nekog hrvatskog poduzetnika premetnuli u medijsku zvijezdu čije bi se objave pomno pratile, upravo je zadivljujuća skromnost kojom Jean Demarteau govori o ovim dijagnostičkim uređajima. Kao da je potpuno razumljivo da tvrtka sa stotinjak zaposlenih i smještena u pomalo neuglednom hangaru proizvede tako nešto ako želi uspjeti u današnjem globaliziranom svijetu. No, to je već stvar mentaliteta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close