Dug za zdravstveno osiguranje 900 mil. kn

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2015. u 15:29
U RS 60.000 radnika bez plaćenih doprinosa za zdravstvo

Fond zdravstvenog osiguranja RS nemoćan, kontrola uplata u nadležnosti Porezne uprave.

Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za doprinose za zdravstveno osiguranje poslodavci duguju više od 230 mil KM (više od 900 mil. kuna), što je iznos kojim bi Fond u sljedeće dvije godine mogao financirati zdravstvene usluge u 54 doma zdravlja u RS, navodi RTRS.

"Za cijeli zdravstveni sustav važno je da se redovno uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje jer je to jedini izvor prihoda Fonda i samo tako je moguće da se zdravstvenim osiguranicima pruži zdravstvena zaštita", kažu u FZO Republike Srpske, čijih 85% prihoda čine prihodi od zaposlenih. Prema procjenama sindikata, oko 60.000 radnika u RS ne može ovjeriti zdravstvenu knjižicu zbog neredovite uplate doprinosa, zbog čega FZO gubi 9,8 milijuna KM mjesečno.

Iz Fonda objašnjavaju kako nemaju mehanizme kojima bi poslodavce natjerali da redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje jer je kontrola uplata u nadležnosti Porezne uprave RS. Ipak, FZO ovjerava knjižicu, bez obzira na uplatu doprinosa, djeci do 15 godina, trudnicama, porodiljama, oboljelim od malignih bolesti, dijabetesa i drugih bolesti, kao i osobama starijim od 65 godina koje imaju rješenje Centra za socijalni rad.

Komentirajte prvi

New Report

Close