Dug za električna vozila vraća država

Autor: Poslovni dnevnik , 17. listopad 2019. u 14:57
Direktor tvrtke Nikola Tesla bio je savjetnik Milorada Dodika

Vlada RS bila je jamac za kredit propaloj tvrtki za proizvodnju električnih automobila.

Odluka vlasti Republike Srpske da 2013. godine tvrtki Nikola Tesla jamči za kredit od 5 mil. KM (oko 19 mil. kuna), građane svake godine stoji oko 680.000 maraka jer tvrtka nije u stanju vraćati kredit, piše Capital.ba.

Uplate će se nastaviti i sljedeće godine jer je tvrtka Biteks iz Bileće, pravni nasljednik Nikole Tesle, u blokadi.

Ugovorom o kreditu zaključenom između Banke Srpske i Nikole Tesle utvrđen je rok otplate od 120 mjeseci, uključujući poček od 12 mjeseci, uz kamatnu stopu od 4,6 posto. JP Nikola Tesla osnovano je 2012. s djelatnošću u području tekstila i proizvodnje automobila. Za direktora je imenovan Dragan Vučetić, u to vrijeme savjetnik Milorada Dodika, tadašnjeg predsjednika RS.

On je obećavao masovnu proizvodnju električnih automobila koji će, kako je izjavljivao "od RS napraviti najpoželjniju destinaciju za investiranje na Balkanu", a spominjalo se i da će vozila kupiti Deutsche Post.

Zoran Tegeltija, tada ministar financija, rekao je da će osobno snositi odgovornost ako projekt ne uspije. Vučetić, koji je u RS bio pod istragom zbog malverzacija, prema posljednjim informacijama nalazi se u Njemačkoj čije državljanstvo ima i nedostupan je policiji RS. 

Komentirajte prvi

New Report

Close