Dug od 60 milijardi eura prvi je test pregovora o Brexitu

Autor: Tomislav Pili , 18. lipanj 2017. u 22:00
Pregovarače do listopada 2018. očekuje rješavanje niza osjetljivih pitanja/FOTOLIA

Ako Britanci odbiju platiti dug europskoj blagajni, neće biti trgovinskog sporazuma, upozoravaju dužnosnici u Bruxellesu.

Službeni pregovori o izlasku Velike Britanije iz Europske unije započinju danas, a Bruxelles je već poručio Londonu kako slobodnija trgovina ne mora biti ukinuta, ali ako Otok plati nekoliko desetaka milijardi eura.

Kako navodi Reuters, glavni europski pregovarač o Brexitu Michel Barnier izjavio je kako je europska sugestija o britanskom dugu od nekih 60 milijardi eura "osjetljivo pitanje" u Londonu. Brzo rješavanje tog pitanja pomoći će u dogovoru oko trgovinskog sporazuma, ocjenjuje Barnier. "Želio bi vrlo brzo riješiti to pitanje i pronaći konkretno i pragmatično rješenje", kaže europski pregovarač. Europski dužnosnici bliski pregovorima otkrivaju za Reuters kako će britanska spremnost plaćanja duga biti prvi ozbiljni test cijelog pregovaračkog procesa.

 

10 mlrd.

eura godišnje u zajedničku europsku blagajnu uplaćuje Britanija

"Ako odbiju platiti, neće biti sporazuma", ističe jedan europski dužnosnik dodajući kako se o iznosu može pregovarati. Drugi test, iako manje osjetljiv od pitanja isplate duga, bit će problem osiguranja prava za tri milijuna državljana EU koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu. Procjena je Bruxellesa i Londona da bi prva faza pregovora trebala biti gotova najranije u listopadu, a najkasnije u prosincu. Do listopada 2018. pregovori bi trebali biti dovršeni, a "razvod" okončan.

Prema Barnierovu mišljenju, pristup "korak po korak" neophodan je kako bi se izbjegao rizik nepostizanja bilo kakvog sporazuma o budućim trgovinskim vezama koji bi bio vrlo loš ishod za obje strane. Rješenja za buduće trgovinske veze ima nekoliko, a zagovornici "mekog" Brexita smatraju kako bi najprimjereniji bio norveški model. Naime, Norveška nije članica EU, ali ima pristup jedinstvenom europskom tržištu. No, zauzvrat ima otvorene granice za državljane Europske unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close