Dug javnih poduzeća u FBiH od 2012. veći za 1,7 mlrd. kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2015. u 22:00
Bez obzira tko je na vlasti u FBiH dugovi javnih poduzeća rastu/FOTOLIA

Prvo mjesto najvećih dužnika i dalje drže Željeznice FBiH koje su u lipnju ove godine dugovale 187 mil. KM.

Tragom informacija o velikom dugu kompanija u državnom vlasništvu Dani su u Poreznoj upravi FBiH doznali da je krajEM lipnja ove godine, u odnosu na kraj 2012., dug veći za čak 453 milijuna KM (oko 1,7 milijardi kuna).

Ukupni dug 1809 javnih i privatnih poduzeća na kraju 2012. (onih koji pojedinačno za poreze i doprinose s kamatama duguju više od 50.000 KM) iznosio je 1,44 milijarde KM, a 30. lipnja 2015. je 2221 kompanija dugovalo 1,89 milijardi KM. Prvo mjesto najvećih dužnika i dalje čvrsto drže Željeznice FBiH koje su krajem 2012. dugovalE 142 milijuna KM, a u lipnju ove godine 187 milijuna KM. Rudnici Kreka koji posluju u okviru Elektroprivrede BiH su na kraju 2012. bili na drugom mjestu a dugom od 95 milijuna KM, ali je njihov dug do kraja lipnja ove godine porastao na 108 milijuna KM.  

Treće mjesto je od Rudnika mrkog ugljena Kakanj preuzeo GRAS s dugom od 64 milijuna KM, dok je na četvrtom mjestu bivši proizvodni div Hidrogradnja s dugom od 54 milijuna KM. Slijede Sveučilišna klinička bolnica Mostar s dugom od 43 milijuna KM, rudnik Breza koji je u minusu 41 milijun i Agrokomerc koji je dužan 39 milijuna KM. Federalne vlasti stalno su inicirale promjene u javnim preduzećima, ali ne kako bi se poboljšalo poslovanje, nego zbog podjele fotelja, a rezultat je nastavak rasta dugovanja, komentiraju Dani.

 

3,5tisuća

radnika zaposleno je u Željeznicama Federacije BiH

Nemaju dovoljne prihode
U Željeznicama FBiH za loše stanje u kojem se nalazi kompanija okrivljuju vladu FBiH jer ne provodi Zakon o financiranju željezničke infrastrukture i sufinanciranju putničkog i kombiniranog prometa koji je usvojen 2003. godine. Izračunali su da im Federacija na temelju tog zakona duguje 432 milijuna KM. Porezna uprava FBiH ističe da se od ukupnog duga Željeznica FBiH više od 168 milijuna KM odnosi na dugove za doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje, za zdravstveno osiguranje i za osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

"U kontaktu s tim poreznim obveznikom došlo se do saznanja da vlada FBiH, odnosno federalno Ministarstvo financija duguje tom obvezniku više od 170 milijuna KM i da se zbog toga na sudu vodi postupak", kažu iz Porezne uprave FBiH. Osim Željeznica FBiH i drugi porezni obveznici u vlasništvu države kao što su javna poduzeća, zdravstvene ustanove, bolnice, domovi zdravlja, pa čak i institucije, u sličnoj su situaciji, jer nemaju dovoljno prihoda za plaćanje svojih obveza. Šta tek reći za GRAS, sarajevsku kompaniju koje je bi s velikim brojem korisnika javnog gradskog prijevoza u glavnom gradu BiH trebalo biti u velikom plusu, a ne milijunskom minusu, pitaju Dani.

Obveze federalne vlade
Jelka Milićević, federalna ministrica financija, rješenje vidi u novom Zakonu o unutarnjem platnom prometu koji je na snazi od lipnja i prema kojem isplate plaće nema bez uplaćivanja poreza i doprinosa. Međutim, pitanje je kako će Željeznice FBiH godišnje osigurati 96 milijuna KM koliko im treba za isplatu bruto plaća za više od 3500 radnika, od kojih trećina radi u administraciji. U Željeznicama FBiH, međutim, kažu da kada vlada FBiH "bude u mogućnosti kvalitetnije ispunjavati svoje obveze prema ŽFBiH, a ne samo oko 30 posto godišnje od prihvaćenih troškova željezničke infrastrukture, ŽFBiH će redovito izmirivati svoje obveze prema javnim fondovima". 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close