Dublin pozdravlja “povijesno” restrukturiranje dugova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. veljača 2013. u 17:12
Ilustracija

“Novi plan vjerojatno će bitno poboljšati percepciju održivosti našeg duga u očima potencijalnih investitora u Irskoj”.

Irska vlada dobila je prešutno odobrenje Europske središnje banke (ECB) za dugoočekivani plan produljenja otplate dugova svojih saniranih banaka, prenose europski mediji.
"Današnji rezultat povijesni je korak na putu prema gospodarskom oporavku", rekao je irski premijer Enda Kenny u četvrtak u irskom parlamentu.

"Novi plan vjerojatno će bitno poboljšati percepciju održivosti našeg duga u očima potencijalnih investitora u Irskoj", dodao je. Komentar Europske središnje banke (ECB) u Frankfurtu nije bio spektakularan. "Primili smo na znanje odluke irske vlade", rekao je predsjednik ECB-a Mario Draghi na konferenciji za novinare nakon mjesečnog sastanka Upravnog odbora banke.

No Irska je upravo to željela čuti. Izjava je u očitoj suprotnosti s Draghijevim komentarom u prosincu kada je kazao da se ECB ne smije upuštati u "monetarno financiranje" bilo kakvim dogovorom o produljenju dospijeća tzv. zadužnica koje Irska mora otplaćivati ECB-u svake godine u sklopu programa spašavanja EU-a i MMF-a, vrijednog ukupno 67,5 milijardi eura.

Spašavanje irskih banaka Anglo Irish Bank i INBS (Irish Nationwide Building Society) stajalo je 34,7 milijarda eura, a zadužnicama je pokriveno 30,6 milijarda eura, na što treba dodati 17 milijardi eura kamata. Dogovoreni rok otplate bio je 10 godina, a godišnja rata 3,1 milijardi eura, što otprilike odgovara godišnjoj vrijednosti mjera štednje irske vlade.

Dublin se, po pisanju The Financial Timesa, nadao da će dogovor objaviti u srijedu kada je Patrick Honohan, guverner irske središnje banke, Upravnom odboru ECB-a predstavio nacrt irskog prijedloga o restrukturiranju zadužnica. No ECB je plan prvo odbacio smatrajući da bi ga se moglo protumačiti kao "monetarno financiranje."

Ta odgoda, i curenje plana u javnost, izazvala je paniku u irskoj vladi, potaknuvši je da u srijedu hitno likvidira nasljednika Anglo Irish Banka (Irish Bank Resolution Corporation – IBRC) i time izvrši pritisak na ECB da odobri restrukturiranje.

Draghi je odbacio tumačenje da je riječ o "koreografiji" dogovorenoj između Dublina i Frankfurta, pohvalivši irsku vladu za "napredak na području financijske politike." "To je ono što je doista važno kako bi se povratio ugled Irske na financijskim tržištima", kazao je.

Po dogovoru, zadužnice Anglo Irish Banka bit će pretvorene u dugoročne državne obveznice u posjedu irske središnje banke. Irska je vlada u početku željela zadržati obveznice do isteka njihova roka dospijeća (između 2038. i 2053.), no ECB se tomu usprotivio jer bi to bilo izravno financiranje vlade. Dublin je umjesto toga pristao plaćati kamate na obveznice s kojima se može trgovati.

Prosječna kamata na nove obveznice počinjat će na tri posto, prema osam posto koliko iznosi za zadužnice, piše FT.

Dogovor će omogućiti Dublinu da se ove godine vrati na financijska tržišta i iziđe iz međunarodnog programa spašavanja.

Investitori su pozitivno reagirali na tu vijest, spustivši cijenu irskog zaduživanja na ispod četiri posto za osmogodišnje državne obveznice prvi put od 2007. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close