Državna pomoć Prvoj banci uvod u krah proračuna

Autor: Poslovni.hr , 28. prosinac 2016. u 22:01
Aco Đukanović većinski je vlasnik Prve banke, Foto: PD

MANS navodi da je vlada 2008. odobrila kredite banci Ace Đukanovića, brata dugogodišnjeg premijera i predsjednika Crne Gore, čime je nastala prva veća rupa u proračunu.

Put prema krahu javnih financija Crne Gore počeo je nizom neodgovornih vladinih odluka koje je donosila isključivo u privatnom, a ne interesu građana, a sada ih ne spominje, već krizu prebacuje na socijalno najugroženije kategorije stanovništva, od kojih su mnogi upravo oni koje je svojom politikom u prethodna tri desetljeća ostavila bez posla i primorala ih da se zadovolje socijalom ili mizernim mirovinama.

Iako sada tvrdi da socijalni izdaci predstavljaju ogromno opterećenje za proračun, vlada Crne Gore je 2008. bila krajnje izdašna prema Prvoj banci i tada nije mnogo brinula kako će se državna pomoć banci u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića (brata bivšeg premijera Mila Đukanovića) utjecati na likvidnost proračuna”, navodi se u priopćenju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Prema podacima kojima raspolažu upravo je kreditna podrška Prvoj banci bila uvod u zaduženja države zbog održavanja likvidnosti i financiranja proračuna.

“Da bi u narednim godinama Vlada nastavila da enormno pozajmljuje novac kako bi pokrila svoje nove, promašene odluke da pomaže i druge privatne poslove, prije svega KAP i Rudnike boksita u Nikšiću.
Naime, država Crna Gora je 2007. imala suficit proračuna od 172 milijuna eura, a te godine kreditno se zadužila za samo dva milijuna eura. Međutim, vlada je u 2008. Prvoj banci odobrila kreditnu pomoć od 44 milijuna eura i dodatno od privatnih banaka otkupila komercijalne kredite od 26 milijuna, čime je napravila prvu veću “rupu” u proračunu, navodi MANS. 

Komentirajte prvi

New Report

Close