Postaju zakupci na 90 godina 272 tisuće kvadrata zemljišta kod budućeg skijališta

Autor: Poslovni dnevnik , 08. kolovoz 2018. u 08:01
Vlasnik skijališta, u koje je već uloženo 9 mil. eura, bit će državno poduzeće Skijališta Crne Gore/FOTOLIA

Na novom skijalištu albanski poduzetnik Bashkim Ulaj i Crnogorac Zoran Bećirović gradit će turističko naselje.

Albanski poduzetnik Bashkim Ulaj i crnogorski Zoran Bećirović postaju zakupci na 90 godina 272 tisuće kvadrata zemljišta kod budućeg skijališta Kolašin 1600 s pravom da na njemu grade hotel, turističko naselje i vile i apartmane za prodaju, javljaju Vijesti.

Prema ugovoru koji je crnogorska vlada usvojila krajem srpnja, jedini ponuđači za zakup atraktivnog zemljišta je konzorcij tvrtki Gener2 iz Tirane, čiji je vlasnik Ulaj, i Ski resort Kolašin 1600 iz Kolašina u kojem 85 posto vlasništvo ima ciparska tvrtka Caldero, povezana s Bećirovićem. Prema informacijama Vijesti, Ulaj je većinski vlasnik i ulaže novac, a Skijalište 1450 manjinski vlasnik na temelju "ideje i omogućavanja posla". Državni proračun će od tog posla dobiti 10 centi po kvadratu zakupljenog zemljišta i 0,1 posto od neto dobiti investitora.

 

350 milijuna

eura ima Bashkim Ulaj, koji podiže i hotel u središtu Zagreba

To je godišnje 27.000 eura od zakupa i 1000 eura od svakog milijuna kojeg zarade dva poduzetnika. Albanski mediji bogatstvo Ulaja procjenjuju na 350 milijuna eura. Njegova kompanija Gener2 bavi se građevinarstvom, energetikom, telekomunikacijama i turizmom, a sa CNN-om u Albaniji osniva televiziju A2. Ulaj se širi i u zemljama regije, tako je u Hrvatskoj je osnovao kompaniju Abau koja gradi luksuzni hotel u Praškoj ulici u središtu Zagreba. Investitor će platiti odmah zakup za deset godina, odnosno 272.000 eura, a u roku od četiri godine uložit će 12,8 milijuna eura u hotel i naselje apartmana i vila u prvoj fazi projekta Klaster 1.

Moći će prodati izgrađene nekretnine na državnom zemljištu, uz obvezu da kupac za zemljište plati državi. Crna Gora već ulaže devet milijuna eura u skijalište, a gradi i infrastrukturu do budućeg naselja.

Novu žičaru gradi austrijsko-crnogorski konzorcij. Skijalište ostaje u državnom vlasništvu, tj. poduzeća Skijališta Crne Gore, ali postoji i mogućnost da se ponudi u zakup. Investitor mora u roku od četiri godine završiti projekte iz plana za Klaster 1 kojeg čine hotel sa 267 kreveta i apartmani sa 176 kreveta. U drugoj fazi su naselja s vilama i apartmanima s ukupno 348 kreveta, a u trećoj su vile i apartmani sa 524 kreveta. U četvrtoj fazi je hotel sa 639 kreveta i apartmani sa 532 kreveta. Ukupna investicija za sva četiri klastera je procijenjana na 77,32 milijuna eura. Naselje bi imalo 2486 kreveta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close