Država stala na stranu Ubera u sporu s vozačima

Autor: Tomislav Pili , 15. svibanj 2019. u 22:00
Deseci tisuća vozača podnijeli su tužbe zbog niskih primanja i uvjeta rada/REUTERS

Mišljenje ima pravne reperkusije jer neovisni suradnici nemaju pravo na sindikalno udruživanje i zaštitu od loših radnih uvjeta.

Američka agencija za rad stala je na stranu Ubera u sporu s dijelom nezadovoljnih vozača što bi moglo imati značajne posljedice na postojeće sudske sporove i mogućnost sindikalnog organiziranja.

Regulator tržišta rada u savjetodavnom dokumentu je zaključio kako su vozači neovisni poduzetnici koji surađuju s tom kompanijom, a ne njezini zaposlenici.

Prije mislili drugačije
Kako navodi Reuters, iako je dokument datiran na 16. travnja, javno je objavljen u utorak. U njemu agencija za rad ističe kako Uberovi vozači sami određuju radno vrijeme, posjeduju automobile s kojima rade te su slobodni raditi za konkurenciju. S toga se u skladu sa saveznom radnom regulativom ne mogu smatrati zaposlenicima kompanije. Mišljenje agencije za rad sudovi uzimaju u obzir, no zanimljivo je kako je ta ista agencija u vrijeme Obamine administracije zastupala dijametralno suprotno mišljenje u vezi statusa Uberovih vozača.

Stav regulatora ima i pravne reperkusije s obzirom da prema američkom zakonu o radnim odnosima neovisni suradnici nemaju pravo na sindikalno udruživanje te nemaju pravnu zaštitu ako se žale na radne uvjete. Uber, njegov manji rival Lyft, ali i mnoštvo drugih kompanija iz takozvane "gig ekonomije" suočeni su sa stotinama tužbi u kojima se pokušava dokazati da zaposlenike neosnovano klasificiraju kao neovisne suradnike. 

Skok cijene dionice
Time kompanije nisu obvezne isplaćivati zakonski minimalac i plaćati prekovremene sate. Uber tvrdi kako ne krši radno zakonodavstvo, a u prospektu uoči prošlotjednog izlaska na burzu je naveo kako bi mogao isplatiti do 170 milijuna dolara za nagodbe u desecima tisuća sudskih sporova sa vozačima.

Kompanija je u vezi mišljenja agencije za rad priopćila kako je fokusirana na poboljšanje kvalitete i sigurnosti posla za neovisne suradnike uz istovremeno očuvanje fleksibilnosti za vozače. Uberove dionice u utorak su na burzi skočile za 6,4 posto i dosegle cijenu od 39,46 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close