Država počela rušiti kartel na tržištu opreme za djecu

Autor: Poslovni dnevnik , 29. kolovoz 2018. u 21:59
Proizvodi za bebe u Srbiji stoje i 100% više nego u susjednim državama ili EU/Damir Špehar/PIXSELL

Pokrenuti su postupci protiv deset tvrtki, najviše iz Beograda, zbog dogovaranja cijena koje su ekstremno visoke.

Srbija spada među najskuplje države u regiji kada je riječ o opremi za djecu. Cijene su često i dvostruko veće nego u susjednim zemljama, a kvaliteta je daleko ispod one koja se nudi u zemljama EU. 

Zato i ne čudi što građani Srbije sve više idu u inozemstvo po garderobu, kolica i drugu opremu za bebe. Cijene koje su više i do 100 posto u odnosu na regiju, pa i EU, samo su dio dobro uigranog kartela, tako da osim nekoliko glavnih igrača nikome ne pada na pamet da uđe u taj posao, pišu Večernje novosti. Tako je i Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula četiri nova postupka ispitivanja povrede konkurencije, protiv 10 sudionika na tržištu opreme za djecu.

I to zbog osnovane sumnje da su zaključivali restriktivne sporazume kojima su utvrđivane cijene u daljnjoj prodaji proizvoda namijenjenih bebama.

To su razne dude, bočice, pumpe za mlijeko, kozmetika za bebe, tekstil. Kako kažu u komisiji, postupci utvrđivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti pokrenuti su protiv tvrtki Yuglob Beograd, Keprom Beograd, Aksa Beograd, K-Pharma, ZU apoteka Beograd i ZU apoteka Kraljevo, kao i protiv veledrogerija Farmalogist Beograd, Vega Valjevo, Lekovit Šabac, Medikom Šabac i NS Pharm Novi Sad.

"Ima primjera gdje postoji napisano da dječja kolica u maloprodaji ne smiju stajati manje od 10.000 dinara (oko 625 kuna), samo više od toga", kažu u srpskim udrugama potrošača. "Ako se dokaže da su se tvrtke dogovorile, po zakonu mogu biti kažnjene sa 10 posto godišnjeg prihoda, kao i zabranom rada, jer je to najozbiljnija povreda zaštite konkurencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close