Država istisnula sve male dioničare iz Rudnika Velenje

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2016. u 22:01
Rudnik je 2015. ostvario 104,9 milijuna eura prihoda, što je 2,7% više nego prethodne godine, a gubitak je iznosio gotovo 70 mil. eura

Najavljuje se spajanje velenjskog rudnika i TE Šoštanj čiji je vlasnik HSE.

        Na prijedlog državnog Holdinga slovenske elektrane (HSE), većinskog dioničara Rudnika Velenje, na Skupštini je odlučeno da će se manjinski dioničar isključiti iz vlasničke strukture kompanije. HSE ima 99,18 posto udjela u Rudniku Velenje, a manjinskim dioničarima platit će naknadu od 59 centi po dionici, ukupno 360.000 eura, javlja Delo.

Niz malih dioničara objavilo je da će tužbama pobijati takvu odluku, a među njima su najveći Pivovarna Laško i luksemburška Towra.

Rudnik je prošle godine ostvario 104,9 milijuna eura ukupnih prihoda, što je 2,7 posto više nego prethodne godine, a gubitak je iznosio gotovo 70 milijuna eura. Zaduženost prema bankama i tvrtkama na kraju 2015. godine iznosila je 27,4 milijuna eura, dok je bio na kraju 2014. godine grupa bila dužna 44,5 milijuna eura.

Mali dioničari su do prošlog godine, kada je HSE dogapitalizirao rudnik ugljena, držali oko 23 posto dionica kompanije koja se našla u ozbiljnim financijskim poteškoćama. Kao sljedeći korak u slovesnkoj javnosti spominje se spajanje Rudnika Velenje i Termoelektrane Šoštanj (TEŠ), navode Finance.

Iz HSE-a, koji koji je vlasnik termoelektrane i rudnika kaže: “Spajanje Rudnika Velenje i i TEŠ-a jedna je od mogućnosti. Potencijalnu sinergiju ćemo procijeniti kada se završi restrukturiranje obje tvrtke.”

A obje tvrtke posljednje dvije godine posluju s gubitkom i padom prihoda.

Rudnik zbog svojih problema ne može dopustiti nižu cijenu za ugljen koji prodaje TEŠ-u, koji i sam u nevoljama jer su cijene električne energije na tržištu rekordno niske, dok je njihova proizvodnja zbog preskupog ugljena nekonkurentna.

Međutim, problemi Rudnika Velenje velikim dijelom nastali su lošim upravljanjem u vrijeme kada je kompaniju vodio Milan Medved, pokazala je revizija. Preplaćeno zemljište, davanje poslova bez natječaja, velika sponzorstva i tajno financiranje, te poslovanje preko brojnih posrednika, neki su od načina kako je izvlačen novac iz posrnule kompanije. Tako je samo NK Rudar od Rudnika Velenje i njegove tvrtke kćeri od 2009. do 2014. godine preko sponzorskih ugovora dobio 2,18 milijuna eura.     

Komentirajte prvi

New Report

Close