Društvo staviti ispred dioničara

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2019. u 22:00
Mary Barra, čelnica GM-a/REUTERS

Izvješće organizacije Business Roundtable vremenski se poklopilo s pritiskom aktivista.

Jedna od najmoćnijih poslovnih organizacija u SAD-u, Business Roundtable, najavila je odustajanje od principa prema kojem su interesi dioničara na prvom mjestu te zalaganje za pojačanu odgovornost prema društvu. 

Zastupanje interesa dioničara više nije glavna svrha korporativne Amerike, objavila je organizacija a prenosi BBC. Kompanije bi paralelno trebale voditi računa i o odgovornosti prema društvu, smatraju autori. Izvješće objavljeno pod naslovom Bussines Roundtable redefinira svrhu korporacija i zalaže se za 'ekonomiju koja služi svim Amerikancima' potpisali su čelnici više od 180 američkih tvrtki, uključujući  lidere Amazona, American Airlinesa i najveće američke banke JPMorgan Chasea. 

U tom je izvješću prvi puta u gotovo 50-godina postojanja organizacija istaknula da stvaranje vrijednosti za dioničare nije glavni prioritet, primjećuje BBC. Princip prioritetne važnosti dioničara zagovarao je američki ekonomist i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Milton Friedman i do sada je bio kamen-temeljac poslovne politike.

Izvješće Business Roundtablea vremenski se poklopilo s učestalim istupima čelnika kompanija o pitanjima izvan korporativne sfere zbog pritiska aktivista koji pojačavaju društveni mediji. Dodatni pritisak stvaraju i zahtjevi zaposlenika. Izvješće navodi pet prioriteta za kompanije, uključujući obvezu ulaganja u radnike kroz isplatu pravednih plaća i "važnih prava', potporu društvu u kojem posluju i etičan odnos s dobavljačima. Među potpisnicima izvješća je čelnica General Motorsa Mary Barra, kao i čelni ljudi Forda Jim Hackett i Applea Tim Cook. 

Komentirajte prvi

New Report

Close