Društveni mediji za one koji su dobili otkaz

Autor: The New York Times , 14. listopad 2012. u 22:00
Društvene mreže postaju alat za opisivanje radnog mjesta

Tko god ima profil na Facebooku, Twitteru ili Tumbrlu može se vrlo javno oprostiti s bivšim nadređenim i tvrtkom.

Slavna je izjava Richarda M. Nixona, koji je nakon poraza na izborima za guvernera savezne države Kalifornije 1962. godine izjavio: "Više nema Nixona kojega ćete okrivljavati za sve." Da se cijela stvar odvila pedeset godina poslije, vjerojatno bi to objavio na Twitteru. Izlazna strategija odnedavno nezaposlenih krenula je novim smjerom – društveni mediji postaju ispušni ventil za one koji odbijaju otići mirno i nečujno.

Bilo da je riječ o voljnom ili prisilnom otkazu, tko god ima profil na Facebooku, Twitteru ili Tumbrlu može se vrlo javno oprostiti s bivšim nadređenim i tvrtkom, ne obazirući se na konvencionalne karijerne savjete o tome da prilikom odlaska iz neke tvrtke ne treba loše govoriti o poslodavcu.Nakon četiri godine rada u jednom hotelu u Providenceu na Rhode Islandu, Joey DeFrancesco podnio je ostavku uz pratnju još desetak članova sastava u kojemu svira trubu te videograferom. "Menadžer me uistinu mrzio, pa sam želio veliki ispraćaj", objašnjava. Snimku je objavio na Facebooku i YouTubeu, a ubrzo se proširila internetom poput požara.

Nakon što je Aaron Brown otpušten s mjesta voditelja vijesti na CNN-u, prema ugovoru mu je nekoliko godina bilo zabranjeno komentirati bivšeg poslodavca. Čim je taj rok istekao, u The Huffington Postu smjesta je izrekao svoj prijekor ("Znao sam da neću pridobiti gledatelje glupim programom"), a u MediaBistrou bio je čak i bezobrazan: "Ja znam razliku između novinarstva i slogana. Ostati pošten je slogan", rekao je, imajuću na umu najavu emisije "Anderson Cooper 360" na CNN-u.Nije iznenađenje što se i nekolicina stanovnika Silicijske doline odala digitalnom bacanju bombi. Bivši menadžer u Googleu James Whitaker tako je objavio blog u kojemu je posljednjih nekoliko mjeseci na tom radnom mjestu opisao kao "vrtlog očaja, uzaludnih pokušaja da vratim vlastitu strast". Naziv bloga Maxa Zachariadesa na TechCrunchu bio je "Frustracija, razočaranje i apatija: godine provedene u Microsoftu". U njemu je nakon otkaza opisao upravljački stil toga softverskog diva. "Bio je to način da samoga sebe ponovno osnažim", kaže.

"Vrlo često u poslovnom okružju nema slobode izričaja. Bilo mi je rečeno da tužba nema smisla jer neću dočekati kraj suđenja. Umjesto toga, odlučio sam cijelu stvar staviti na internet. Društveni mediji ubrzavaju karmu." Nekad poznata kao najmoćnija žena na Wall Streetu, Sallie Krawcheck na Twitteru je komentirala svoj otkaz iz Bank of America, a za ugriz ruke koja ju je dugo hranila trebalo joj je daleko manje od maksimalno mogućih 140 znakova. ("Više na temu složenosti velikih banaka: nisu prevelike za propast, ali jesu li presložene da bi uopće postojale?")Joshua Brown na svojemu blogu The Reformed Broker ponudio je savjet nezadovoljnicima s Wall Streeta: "Ili to prihvati ili otiđi i otvori vlastitu malenu trgovinu." Brown je desetak godina radio kao broker da bi na kraju došao do zaključka: "Čak i netko tko želi pošteno postupiti prema klijentima, to ne može." Sada je registrirani financijski savjetnik, a blog mu je posvećen prosvjetljenju javnosti o zamkama ulaganja.

Aimee Lee Ball

Komentirajte prvi

New Report

Close