Drugo dijete nosi 11,5 milijardi dolara

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 12. veljača 2016. u 13:32
Foto: Ivica Galović / Pixsell

William Che, generalni direktor tvrtke Kingswood Toys odluku o napuštanju politike jednog djeteta dočekao je s oduševljenjem, no upozorava i na veliku konkurenciju.

U kineskom napuštanju stroge politike jednog djeteta proizvođači igračaka vide svoju priliku vrijedne desetke milijardi dolara. Parovima u Kini sada je dozvoljeno imati dvoje djece, što bi za industriju igračaka moglo značiti potencijalnih 11,5 milijardi dolara više.

Naime, Kina je napustila takvu demografsku politiku jer je zemlja suočena sa starenjem stanovništva, nedostatkom radne snage te usporavanjem gospodarstva. Navedeno je izazvalo val optimizma i na sajmu igračaka u Hong Kongu, drugom najvećem događaju ovog tipa u svijetu koji okuplja najvažnije proizvođače i ditributere. Procjenjuje se da bi posljedica odluke bilo 2,4 milijuna više djece u Kini, što industriji igračaka omogućava fokusiranje na lokalno tržište, umjesto inozemno.

William Che, generalni direktor tvrtke Kingswood Toys odluku o napuštanju politike jednog djeteta dočekao je s oduševljenjem, no upozorava i na veliku konkurenciju. "Bit će teško, no postoji velik potencijal", rekao je Che u intervjuu za CNN. U NiceToysu iz Hong Konga očekuju rast prodaje i do 30 posto, no upozoravaju i da neće svi parovi krenuti na drugo dijete, pa s projekcijama treba biti oprezan. Neizvjesnosti koliko će se parova zaista odlučiti na širenje obitelji, industrija igračaka može računati na jedno – činjenicu da će roditelji gotovo uvijek radije potrošiti na dijete nego na sebe.

Komentirajte prvi

New Report

Close