Druga najveća njemačka banka ukida do 6.000 radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2013. u 12:04
Commerzbank / EPA

Trenutno Commerzbank zapošljava 56 tisuća radnika na razini grupe, od čega njih 49 tisuća na neodređeno.

Druga po veličini njemačka banka Commerzbank objavila je u četvrtak da do 2016. namjerava smanjiti broj zaposlenih do 12 posto kako bi smanjila troškove i preustrojila posrnuli odjel za poslovanje s građanima.
Banka će ukinuti četiri do šest tisuća radnih mjesta koja zahtijevaju rad na neodređeno vrijeme a točan broj utvrdit će u razgovorima s predstavnicima radnika, zakazanima za početak veljače.

Trenutno Commerzbank zapošljava 56 tisuća radnika na razini grupe, od čega njih 49 tisuća na neodređeno. Kako bi se prilagodila novom poslovnom okruženju u poslovanju s građanima, Commerzbank će produljiti radno vrijeme u poslovnicama i tražit će od zaposlenih da rade u smjenama i na različitim lokacijama, kazao je neimenovani upućeni izvor.

Nekim će radnicima plaće biti smanjne a neke će usluge biti prepuštene podizvođačima, dodao je. Kao i ostalim europskim bankama, i Commerzbanku glavobolju zadaju niske kamate, troškovi postrožene regulative i klijenti neskloni riziku u uvjetima dužničke krize u eurozoni. "Rezovi su dramatični, opsežniji od onih koji su provedeni za vrijeme integracije Dresdner Banka", konstatirao je jedan predstavnik radnika, aludirajući na spajanje dvije banke u 2009.

U srijedu su i izvori bliski UniCreditu kazali da ta talijanska banka planira do kraja iduće godine ukinuti oko tisuću radnih mjesta u njemačkoj podružnici.

Komentirajte prvi

New Report

Close