Doprinosi poduprli rast troškova rada u EU u drugom tromjesečju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2014. u 12:24
Foto: Thinkstock

U razdoblju od travnja do lipnja troškovi rada po satu u EU28 uvećani su na godišnjoj razini 1,2 posto.

Povećani doprinosi poduprli su u drugom tromjesečju rast troškova rada u 28 zemalja Europske unije, pokazuje današnje izvješće europskog statističkog ureda.

U razdoblju od travnja do lipnja troškovi rada po satu u EU28 uvećani su na godišnjoj razini 1,2 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca porasli su jedan posto, revidirali su u Eurostatu početnu procjenu.

Pritom su troškovi doprinosa uvećani 1,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prva tri ovogodišnja mjeseca smanjeni su 0,2 posto.

Troškovi plaća zabilježili su u drugom tromjesečju nešto blaži rast na godišnjoj razini nego u prethodna tri mjeseca, za 1,2 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca uvećani su 1,4 posto.

Među privrednim sektorima najsnažnije su u drugom tromjesečju u EU na godišnjoj razini porasli troškovi rada po satu u industriji, za 2,8 posto. Slijedi uslužni sektor s povećanjem troškova rada za 0,9 posto.

Estonija je među članicama EU-a zabilježila najsnažniji skok troškova rada po satu, za 7,3 posto. Slijedi Slovačka sa skokom od šest posto. Niže troškove rada zabilježili su Cipar, za 3,9 posto, i Irska, za 0,4 posto.

Hrvatska je u drugom tromjesečju prema kalendarski neprilagođenim podacima zabilježila rast ukupnih troškova rada po satu za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prvom ovogodišnjem tromjesečju troškovi su se smanjili 1,7 posto. Pritom su i plaće i doprinosi na godišnjoj razini uvećani 0,4 posto, izračunali su u Eurostatu.

U eurozoni su troškovi rada po satu u drugom tromjesečju porasli na godišnjoj razini dvostruko snažnije nego u prva tri mjeseca, za 1,2 posto. Pritom su troškovi plaća rasli su istim tempom kao i ukupni troškovi dok su doprinosi uvećani blažih jedan posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close