Dominacija SAD-a na ljestvici najboljih svjetskih sveučilišta

Autor: Ksenija Puškarić , 07. veljača 2013. u 22:00
Promocija na Harvard Business Schoolu/EPA

Na ljestvici se nalazi i šest kanadskih programa, dva švicarska i isto toliko nizozemskih, a u prvih deset po jedan program iz Francuske, Španjolske i Velike Britanije.

Harvard Business School na uvjerljivom je prvom mjestu sto najboljih globalnih MBA programa prema Financial Timesu i agenciji KPMG koja je za tu tiskovinu radila istraživanje. Najstarije sveučilište u Sjedinjenim Američkim Državama posljednje tri godine diže se na ljestvici, pa je tako u 2011. zauzelo treće, a prošle godine drugo mjesto. Diplomant tog sveučilišta tri godine nakon diplome u prosjeku, zaključili su u KPMG-ju, zarađuje 187.432 dolara godišnje, a u prosjeku se tri mjeseca nakon diplome zaposli čak 89 posto harvardovih bivših studenata. Iako je samo 24 posto profesora na tom fakultetu ženskog spola, postotak studentica nešto je veći, čak 40 posto. Čak 40 posto su međunarodni profesori, a 43 posto ukupne studentske populacije čine međunarodni studenti.

Niža londonska plaća
I sljedeća mjesta zauzela su dva američka "ivy league" sveučilišta, Stanford Graduate School of Business i University of Pennsylvania: Wharton. Bivši stanfordovci čak i više zarađuju od kolega sa Harvarda, u prosjeku 195.553 dolara godišnje. Na četvrtom mjestu je europski London Business School, koji je drugu godinu zaredom na istom mjestu. Diploma iz Londona možda vrijedi jednako kao i američka, no prosječna godišnja plaća koju bivši studenti mogu dobiti nakon tri godine iznosi tek 162.570 dolara.Na šestom je mjestu newyorška Columbia Business School, dok se na sedmom mjestu smjestio francusko-singapurski Insead. Španjolska Iese Business School je sedma, a prvi od sedam uvrštenih kineskih MBA program na listi je onaj Hong Kong UST Business School koji je na osmom mjestu. Na devetom mjestu je MIT-jev program Sloan, dok je na desetom Booth MBA program University of Chicago. Iako na ljestvici, očekivano, nema ni jednog hrvatskog MBA programa, isto tako nije uvršten niti jedan program iz šire regije. Od europskih sveučilišta na ljestvicu su uvršteni i španjolski IE Business School koji je na visokom 11. mjestu te Esade Business School koji je na 22. mjestu, švicarski IMD, francuski HEC. Od europskih je uvjerljivo najviše britanskih programa, čak 12 od sto.Na brzorastućem indijskom tržištu raste potražnja za kvalitetnim kadrom, a to su prepoznala i njihova sveučilišta. Među sto najboljih na svijetu Financial Timesa su dva indijska MBA programa Indian Institute of Management iz Ahmedabada i Indian School of Business. Tu je i šest kanadskih programa, dva švicarska, isto toliko nizozemskih, a cijele Južna i Srednja Amerika su zastupljene sa dva fakuleta, brazilskim Coppeadom i Incae Business School iz Costa Rice.

Arapske  zemlje
Po dva programa iz Južne Koreje također su se našla na ljestvici, Sungkyunkwan University SKK GSB i Korea University Business School. Na ljestvici je i po jedan program iz Južne Afrike, Portugala, Belgije, Irske, Italije i Njemačke. Od arapskih zemalja zastupljen je samo Hult International Business School koji je osim u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ima podružnice i u SAD-u, Britaniji i Kini.

Komentirajte prvi

New Report

Close