Domaćeg maslaca ni za lijek

Autor: Sergej Novosel Vučković , 01. studeni 2017. u 10:13
'Kratki' s namirnicom ključnom za omiljeni doručak/FOTOLIA

Francuzi, najveći potrošači mliječne prerađevine, suočeni su s poskupljenjem zbog nestašice, trgovci se okreću uvozu.

Što će Francuzi kad im ponestane kroasana? Neće jesti ni kolače. Ova dosta modificirana uzrečica zloglasne kraljice Marije Antoanete ovih dana otkriva svoju gorku istinu, jer i Francuska, kao cijela Europa, osjeća nestašicu maslaca kojem je cijena skočila na 7000 eura po toni, dok je lani bila 2500 €.

'Maslačna kriza' u zemlji koja je najveći svjetski potrošač te namirnice izraženija je nego drugdje pošto je maslac ključan sastojak kroasana, omiljenog doručka građana, te nezaobilazan u kolačima i umacima.

Kako su domaće zalihe presahle i zbog goleme potražnje u Kini, trgovci su prisiljeni prodavati više uvoznog, ali jeftinije. "Među trgovačkim lancima je pravi cjenovni rat.  Neki odbijaju poskupjeti maslac makar za koji cent, a domaći proizvođači više izvoze zbog bolje cijene, i to s pravom", reći će Thierry Roquefeuil, predsjednik Saveza proizvođača mlijeka FNPL. Maslaca nedostaje oko 30% pa je to postao i nacionalni problem za raspravu u parlamentu.

Ministar poljoprivrede Stéphane Travert izrazio je ondje nadu kako će trgovci i proizvođači uskoro naći zajednički jezik i da potrošači ne budu uskraćeni. Stručnjaci kažu da je nestašica efekt mliječne krize 2016. i pada proizvodnje od 3%. Trgovci se nisu prilagodili, dok su proizvođači, ističu, našli kanal da proizvod bolje naplate vani, posebno u Njemačkoj, gdje su također kratki s maslacem. 

Komentirajte prvi

New Report

Close