Dolazak glavne zvijezde u Davos i dalje je 'u zraku'

FOTO: Reuters FOTO: Reuters

Organizatori u ponedjeljak još nisu imali konačnu potvrdu dolaska uslijed zastoja u funkcioniranju američke vlade.

Svjetski gospodarski forum (WEF) započinje danas u Davosu, a organizaori u ponedjeljak još nisu znali hoće li na tom skupu svjetske gospodarske i političke elite nakon 18 godina nazočiti i američki predsjednik.

Predsjednik WEF-a Klaus Schwab u razgovoru za Reuters je kazao kako i dalje nema potvrdu dolaska Donalda Trumpa. "I dalje se nadamo da će doći, vidjet ćemo koji će biti konačni odgovor", izjavio je Schwab.

Dolazi 70 predsjednika
Dolazak najveće zvijezde ovogodišnjeg Davosa koji traje do petka došao je pod znak pitanja nakon što je direktor za proračun Bijele kuće Mick Mulvaney u subotu kazao kako je Trumpov put u švicarsko alpsko skijalište i dalje "u zraku" zbog proračunske blokade funkcioniranja američke vlade. Podsjetimo, Donald Trump prvi je američki predsjednik koji je najavio dolazak u Davos nakon Billa Clintona 2000. godine.

"Vrlo smo počašćeni što možemo ugostiti predsjednika", kazao je za CNBC direktor WEF-a Borge Brende, nekadašnji norveški ministar vanjskih poslova. Dodao je kako će ovogodišnji WEF ugostiti 70 šefova država ili vlada, od čega njih šest iz skupine sedam najrazvijenijih država svijeta (G7). Prema Brendeovim riječima, glavne teme skupa bit će "inkluzivniji gospodarski rast", zatim pitanja zaštite okoliša te pojasniti da li se svijet "kreće prema okružju u kojem nastaju cjenovni baloni u pojedinim vrstama imovine".  

Opasnost od lavina
Upitan konkretno o Trumpovom pristupu "America First", Brende je istaknuo kako svaka vlada ima odgovornost da svoju državu stavi na prvo mjesto. Međutim, to ne znači da je uspjeh isključivo na vama, dodao je Brende. "Možete uspjeti ako i drugima također dobro ide", smatra Brende. Organizatorima na ruku ne idu ni vremenske prilike. Naime, okolica Davosa pod debelim je snježnim prekrivačem, a lokalne vlasti upozoravaju na mogućnost lavina.

Međutim, Klaus Schwab vjeruje kako loše vrijeme neće spriječiti dolazak 2500 sudionika. Kao i svake godine, za njihovu sigurnost brinut će  nekoliko tisuća švicarskih policajaca i vojnika. Troškovi osiguranja ove se godine procjenjuju na devet milijuna franaka. Troškove osiguranja u podjednakim omjerima podmiruje WEF, kanton Graubünden, općina Davos te švicarska savezna vlada. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!