Dolari se sve manje vraćaju u Ameriku

Autor: Tomislav Pili , 01. siječanj 2019. u 21:59
Prošle godine ukupno vraćeno 500 milijardi dolara/REUTERS

Usporavanje povrata gotovine koje američke tvrtke drže u inozemstvu odrazit će se na Wall Street.

Tijekom prošle godine američke kompanije vratile su u domovinu 500 milijardi dolara gotovine koje su držale u inozemstvu, no podaci pokazuju kako dinamika usporava.

Prema navodima Reutersa koji se poziva na podatke američke riznice, u razdoblju od srpnja do rujna u SAD je vraćeno 93 milijarde dolara, upola manje od volumena u drugom tromjesečju te manje od trećine u odnosu na 300 milijardi dolara vraćenih u prvom tromjesečju. Podsjetimo, trend povratka gotovine uslijedio je nakon usvajanja izmjena poreznog zakona krajem 2017. što je inicirao predsjednik Donald Trump.

Vjeruje se da američke kompanije u inozemstvu drže oko tri bilijuna dolara akumulirane dobiti prijašnjih godina. Novac se, osim u gotovini, drži i u američkim državnim obveznicama.

Vladini podaci pokazuju kako je od kraja 2017. do kraja lanjskog listopada vrijednost državnih obveznica pohranjena u Irskoj pala za 40 milijardi dolara. Irska je omiljeno sjedište podružnica velikih američkih kompanija, od Applea do Pfizera, koje su tako godinama značajno umanjivale oporezivi iznos svoje dobiti. Iznos gotovine koji leži na "zelenom otoku" u tom se razdoblju istopio za 10 posto, na 287,6 milijardi dolara.

Analitičari ocjenjuju kako će slabljenje povrata gotovine imati posljedice na američko dioničko tržište s obzirom da je taj novac bio "glavno gorivo" za rekordan lanjski otkup dionica od bilijun dolara. Jefferiesova analiza dokumenata središnje banke pokazuje kako je povrat gotovine značajno unaprijedio iznos uložen u otkup dionica. Ako povrat nastavi usporavati, "poticaj koji je dao američkom dioničkom i obvezničkom tržištu vjerojatno će nestati u 2019. godini", naveli su analitičari banke JPMorgan u bilješci klijentima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close