Dolar podupro rezultate DT-a

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2015. u 22:00
Telekomunikacijski div objavio je rezultate bolje od očekivanja

Uz povoljan utjecaj tečaja, nagodba s Unitymedijom donijela je 175 milijuna eura više u EBITDA.

Jaki dolar i jednokratna stavka poduprli su u prvom tromjesečju dobit njemačke telekomunikacijske kompanije Deutsche Telekom (DT), pokazalo je u srijedu objavljeno poslovno izvješće.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla na godišnjoj razini 11 posto na 4,6 milijardi eura. Ako se izuzme utjecaj jakog dolara, uvećana je 5,6 posto. Prilagođeni rezultat uključuje jednokratni prihod od 175 milijuna eura, povezan s nagodbom s Unitymedijom oko akvizicije Kabel BW-a. Ako se izuzme ta stavka, EBITDA je smanjena 26,2 posto, na 4,2 milijarde eura. Prihodi su na godišnjoj razini uvećani 13,1 posto, na 16,8 milijardi eura. Bez povoljna utjecaja valutnih tečajeva i promjene u strukturi grupe, prihodi su rasli 4,7 posto.

 

13posto

porasli su prihodi Deutsche Telekoma na 16,8 milijardi eura

Neto dobit smanjena je za 56,7 posto, na 787 milijuna eura, zbog visoke prošlogodišnje poredbene osnovice na koju je utjecalo 1,7 milijardi eura prihoda od prodaje 70 posto udjela u Scout24 grupi, navodi se u izvješću. Dodatno je neto dobit srezalo povećanje iznosa deprecijacije i amortizacije za 200 milijuna eura u odnosu na isto lanjsko razdoblje, zbog instalacije LTE mreža u SAD-u, stoji u izvješću. Prilagođena neto dobit, uključujući pozitivan utjecaj sporazumnog rješenja pravnog spora, uvećana je za 75,6 posto, na milijardu eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close