Dokažu li mu kriminal, Jankoviću i do 8 godina zatvora

Autor: Danijela Jozić (VLM) , 28. rujan 2012. u 15:13

Jankovićevu grupu sumnjiče za malverzacije oko izgradnje sportskog kompleksa Stožice, a šteta bi mogla biti veća od deset milijuna eura

Zoran Janković, jedan od najpopularnijh slovenskih političara, aktualni gradonačelnik Ljubljane i bivši višegodišnji predsjednik Uprave Mercatora, uhićen je zajedno s još pet osoba (među kojima su i njegovi sinovi Damjan i Jure) rano ujutro u četvrtak u Ljubljani. Policijska istraga u kojoj sudjeluje 120 policajaca i kriminalista trajala je jučer čitav dan. Ljubljanskog gradonačelnika sumnjiči se za zloporabu ovlasti, pronevjeru novca iz europskih fondova i uništavanje dokaza za što bi, kako su jučer rekli iz slovenske policije, osumnjičeni mogli dobiti i do osam godina zatvora. U akciji policajaci surađuju s poreznom upravom, komisijom za sprečavanje korupcije i uredom za sprečavanje pranja novca. Akcija je dio predkaznenog istražnog postupka državnog tužiteljstva i policije koji traje već godinu i pol dana, zbog čega, kako doznajemo od novinara u Sloveniji, tamošnja javnost s uhićenjima i nije previše iznenađena.

Odnijeli što im je trebalo
Uz Jankovića i sinove, prema pisanju lista Finance, među šestoricom su još i Uroš Ogrin i Zlatko Sraka, direktori tvrtki Grep i Energoplan, te Jadranka Dakić, bivša dogradonačelnica i suradnica Zorana Jankovića. Tvrtke koje preko sinova kontrolira Janković (Electa i KLM naložbe) te Grep su upetljane u sumnjive poslove oko preprodaje zemljišta te izgradnje sportsko-trgovačkog kompleksa Stožice, koji financira Grad Ljubljana. Iz policije je jučer priopćeno da je šteta za koju se šestorka sumnjiči veća od 10 milijuna eura. Policajaci su jučer zgradu gradskog poglavarstva napustili s golemom količinom dokumentacije koju su odvezli u pet automobila. Zoran Janković je po njihovom odlasku samo diplomatski izjavio da su “bili korektni” te da su “odnijeli što im je trebalo”.

Ugovor sa Strabagom
Nakon što je završila istraga u poglavarstvu Janković je potpisao 112 milijuna eura vrijedan ugovor s austrijskim Strabagom oko izgradnje objekta za preradu otpada. Jučer je do 15 sati na slobodu bio pušten samo Jure Janković, nakon njega i sam Zoran Janković. Ostali prema zakonu mogu biti zadržani najviše 48 sati. Policijska istraga nastavlja se i u narednim danima, kao i pregledi opsežne poslovne dokumentacije oko izgradnje sportskog parka Stožice. Jučer se oko akcije oglasio i predsjednik Slovenije Danilo Türk koji je rekao kako očekuje da istražni organi posao u ovom slučaju odrade u skladu sa zakonom.

Tko je Zoran Janković

Bivši šef Mercatora i Janšin protivnik
Zoran Janković je ljuti politički protivnik premijera Janeza Janše. Čelnik je stranke Pozitivna Slovenija, a nakon što ga je Janša na izborima pobijedio (nije imao više glasova ali je uspio oformiti koaliciju), ponovno je postao gradonačelnik Ljubljane. Janković je popularnost počeo graditi još kao šef Mercatora koji se u njegovo vrijeme uspješno širio. A upravo ga je Janša, tadašnji premijer, i maknuo iz Mercatora 2005. godine.

Policija pred kućom Zorana Jankovića/PXL

Komentirajte prvi

New Report

Close