Dok Tuzla s Wizz Airom brzo raste, mostarski aerodrom gubi putnike

Autor: Poslovni dnevnik , 04. prosinac 2018. u 22:00
Dolazak u Tuzlu rezultat je strateškog planiranja Wizz Aira

Aerodrom Tuzla za šest mjeseci ove godine uslužio je 275.500 putnika, što je za 21,4% više nego lani, a mostarska zračna luka do kolovoza samo 13.234.

U godinama u kojima Međunarodni aerodrom Tuzla bilježi stalan i brzi rast, onaj u Mostaru i uz brojne pogodnosti i podršku vlasti, bilježi sve lošije rezultate.

Mostar ima izvanredan geografski položaj, blizinu Međugorja i milijunske subvencija, ali će ovu godinu završiti s dvadesetak puta manjim brojem putnika od Tuzle, piše Klix.ba. Aerodrom Tuzla ostvario je rekordan broj putnika u prvoj polovini ove godine. Za šest mjeseci zabilježeno je 275.500 putnika, što je za 21,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Aerodrom Mostar, prema podacima portala EX-YU Aviation News, jedini je aerodrom u regiji s negativnim trendom, a u prvih sedam mjeseci ove godine imao je samo 13.234 putnika.

Pronaći strateškog partnera 
Mostarski aerodrom ostao je i bez letova Eurowingsa prema Njemačkoj, njemačka kompanija još nije odlučila hoće li ih nastaviti na proljeća, a loša je i popunjenost redovnog leta prema Zagrebu.  Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže kako su za uspjeh pojedinog aerodroma ključni geografski položaj i sezonska ovisnost, ali i potencijal zrakoplovnih kompanija koje koriste usluge aerodroma. 

"Kada je riječ o Aerodromu Mostar, jasno je da on ovisi o ljetnoj sezoni što ga stavlja u nezavidan položaj u odnosu na aerodrome u Sarajevu ili Tuzli. Glavni konkurenti Aerodroma Mostar u sezoni su aerodromi u Splitu, Dubrovniku i na Braču. Zbog toga je potrebno razviti konkurentski potencijal koji će učiniti Aerodrom Mostar primamljivim putnicima", rekao je Admir Čavalić.  Prema njegovim riječima, Međunarodni aerodrom u Tuzli iskoristio je strategiju povezivanja s jednim jeftinim zračnim prijevoznikom, što mu u srednjem roku donosi izuzetnu korist.  "Tuzlanski aerodrom je podredio vlastitu infrastrukturu poslovnim potrebama jedne zrakoplovne kompanije, Wizz Aira. Osim Međunarodnog aerodroma Sarajevo, svi ostali aerodromi u Bosni i Hercegovini trebaju slijediti tu strategiju.

 

5 aerodroma

planira razvijati vlast u Bosni i Hercegovini

Manji, lokalni aerodrom trebaju težiti strateškom partnerstvu sa samo jednim jeftinim zračnim prijevoznikom. Na ovaj način se razvija konkurentska prednost tog aerodroma, prije svega u cijeni. To objašnjava zašto svakodnevno imate putnike iz Sarajeva, Mostara i drugih dijelova BiH, koji organizirano putuju prema aerodromu u Tuzli", rekao je Čavalić.  Inače, Međunarodni aerodrom Sarajevo danas će zabilježiti svog milijunitog putnika u 2018. godini, koji se očekuje se na letu Turkish Airlinesa između Sarajeva i Istanbula. 

Nužni su koncesionari
Čavalić vjeruje, kada je riječ o Tuzli, da je uspjeh prije svega rezultat strateškog planiranja i istraživanja tržišta niskotarifnog prijevoznika, mađarskog Wizz Aira.  Razvijeno iseljeništvo, trend odlaska radnika iz BiH, povoljan geografski položaj, jeftine usluge korištenja aerodroma, sve je to, uz ostalo, uvjetovalo da se Wizz Air odluči za korištenje tog aerodroma. Dugoročno je najbolje rješenje ustupiti aerodrom privatnim investitorima kroz koncesiju, što je praksa razvijenih zemalja svijeta.

Inače, BiH vlast planira razvijati pet aerodroma. "Uzimajući u obzir specifičan geografski položaj Bosne i Hercegovine, u odnosu na Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, moguće je imati pet aerodroma, posebno ako se iskoriste sve prednosti jeftinih zračnih prijevoznika.

Zbog toga je potrebno ograničiti proračunsku podršku aerodromima i tu prije svega mislim na financiranje s federalne razine. Ako aerodrom u dogledno vrijeme ne može postati potpuno ili djelimično održiv, onda njegovo postojanje nema smisla, odnosno treba razmišljati o koncesionaru. BiH aerodrome treba promatrati u sklopu šireg, regionalnog tržišta, za što je nužan dugoročni razvoj cestovne infrastrukture", objasnio je Admir Čavalić. 

Probna staza

Aerodrom Bihać na čekanju
JP Aerodrom Bihać obustavio je postupak javne nabave izvođenja radova na izgradnji probne dionice uzletno-sletne staze budućeg aerodroma zbog žalbe jednog od ponuđača, izvještava Indikator.ba. Žalbu na natječajnu dokumentaciju podnijela je tvrtka I-Selimović iz Cazina. Postupak javne nabave zbog toga se obustavlja sve dok ta žalba ne bude riješena i kada se za to ispune svi potrebni formalni uvjeti. Odluku o pokretanju postupka javne nabave radova na probnoj dionici uzletno-sletne staze aerodroma Bihać donesena je 12. studenoga ove godine. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 2,080.256 KM (oko 8 mil. kuna) bez PDV-a. Ranije je najavljen početak gradnje probne dionice staze do kraja godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close